STRATEGIJA ZA ZAŠTITU ŽENA: Sprečavanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima prioritet države

J. Ž. S.

30. 12. 2020. u 07:13

SVE državne institucije moraju da rade zajedno kako bi se izborile protiv nasilja. Posebno brine činjenica da u Srbiji i dalje postoji tolerancija za nasilje nad ženama i na tome se mora posebno raditi. Ovo su samo neki od zaključaka prvog sastanka Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2020-2025.

СТРАТЕГИЈА ЗА ЗАШТИТУ ЖЕНА: Спречавање насиља у породици и партнерским односима приоритет државе

Ministri u radnoj grupi / Foto Tanjug

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost, ukazala je na to da je od 2011. do 2020. ubijeno 315 žena i to samo zato što su žene, a da je bez majki zbog toga ostalo 432 dece, od kojih je 169 bilo maloletno.

Maja Popović, ministarka pravde, navela je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od 1. juna 2017. godine do 30. novembra ove godine, razmotreno 170.295 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, dok su sudovi u 61.549 produžili hitnu meru za 30 dana.

- Važnije od svega je da pošaljemo poruku društvu da će biti kažnjen i da će nasilnik nositi žig u društvu - naveo je ministar Aleksandar Vulin.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, smatra da je zadatak politike da ukloni nasilje i da pripremi privremeno utočište za one koji ga trpe.

Prema mišljenju ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, ova radna grupa treba da pripremi strategiju koja će za cilj imati osnaživanje žena u našoj zemlji:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima