VEĆE PLATE SUDIJAMA KOJI VODE PREKRŠAJE: Poslanici predlažu da se primanja najopterećenijih sudija izjednače

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

19. 11. 2020. u 11:27

NEKOLIKO poslanika Pokreta socijalista i Narodne seljačke stranke uputili su u skupštinsku proceduru predlog izmena Zakona o sudijama, koji predviđa da sudije prekršajnih sudova imaju iste plate kao i druge kolege istog ranga. Oni sugerišu da se zakon usvoji pre donošenja budžeta.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ СУДИЈАМА  КОЈИ ВОДЕ ПРЕКРШАЈЕ: Посланици предлажу да се примања најоптерећенијих судија изједначе

Foto Depositphotos

- Još je Visoki savet sudstva, pre tri-četiri godine, predložio da to treba uraditi. Čak je na sednicama, u nekim raspravama prihvatano, ali nije stavljeno na dnevni red - kaže predlagač Đorđe Komlenski.

U Prekršajnom sudu u Beogradu ovu inicijativu podržavaju i dodaju da je isto iniciralo i Udruženje prekršajnih sudova, pre tri godine.

- Uvršteni smo u redovne sudove 2010. i položaj naših sudija izjednačen je sa položajem sudija osnovnog suda, ali ne i po platama. Smatramo da bi to moralo da se promeni da nas ne bi nipodaštavali građani, ali i zbog obima i važnosti posla. Radimo velika izvršenja koja pune budžet, sudimo kompletan saobraćaj, predmete vezane za epidemiološke mere. U toku vanrednog stanja bili smo jedini postupajući sud i radili 24 sata dnevno - kažu u beogradskom Prekršajnom sudu.

Foto V. N.

Dodaju da rade i carinske i devizne prekršaje, predmete koje podnosi Agencija za borbu protiv korupcije, a koji se odnose i na funkcionere koji ne prijave imovinu, privredne prekršaje, delikatne predmete vezane za maloletnike i roditelje koji umesto njih odgovaraju, povredu javne bezbednosti, izvršavaju prekršajne naloge. Komunalna policija je ove godine podnela više od 20.000 prekršajnih naloga.

- Rok zastare predmeta je kratak, a svaki sudija ima između 70 i 100 predmeta mesečno. Samo u ovoj godini pred našim sudom se vodilo i vodi 42.916 prekršajnih postupaka, postupamo po 63.391 prekršajnom nalogu i imamo 3.978 predmeta po zahtevu za pomoć u postupanju - kažu.

PRIMANjA OKO 90.000

POSLE poslednjeg povećanja plata, u decembru prošle godine, sudijama prekršajnih sudova plata je sa 83.801 podignuta na 91.343 dinara. Sudije osnovnih sudova imaju primanja 109.612 dinara.

U Društvu sudija navode da nemaju ništa protiv da se kolegama podignu plate i da ih raduje ako će se poslanici pozabaviti materijalnim statusom svih sudija.

- Za razliku od ostalih profesija, mi ne možemo da radimo nijedan drugi posao osim svog - kaže Renata Pavešković, potpredsednik Društva. - Samo u Beogradu, u osnovnim sudovima, sudije dobijaju više od 100 predmeta dnevno. Trebalo bi razmotriti i pitanje naših penzija i beneficirani radni staž, jer obavljamo posao od izuzetnog javnog značaja, borimo se protiv korupcije i kriminala. Dobar materijalni položaj sudija garant je sudske nezavisnosti. Nadamo se da će povećanje plata u javnom sektoru od 3,5 odsto "zakačiti" i nas.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo