U BEČU NAPAD NA EVROPU: Galijašević - Balkan od 1990. centar evropskog terorizma

Tanjug

03. 11. 2020. u 14:42

TERORISTIČKI akt u Beču je napad na Evropu i pored nekih manjih razlika u onome što se dogodilo i Parizu 2015. godine, pokazuju da je reč o napadu na simbolr evropske, zapadne civilizacije, kaže versko-politički analitičar Dževad Galijašević".

У БЕЧУ НАПАД НА ЕВРОПУ: Галијашевић - Балкан од 1990. центар европског тероризма

Foto: EPA

Povodom činjenice da je reč da je jedan od napadača u Beču Albanac iz Severne Makedonije, Galijašević za Tanjug ističe kaže da je sam Balkan, još od 1990. godine, "centar evropskog terorizma".

-Taj Albanac nije bio usamljen, postoji određeni broj njegovih pomagača sa Kosova. Posredi je destabilizacija na osam lokacija u Beču, a municija koja je korišćena u pucnjavi, proizvedena je u Igmanu u BiH- navodi on.

Dževad Galijašević / Foto A. Stanković

Dževad Galijašević

Al-Kaida je, kategoričan je Galijašević, nastala na Balkanu, a u BiH se organizovala i postala uticajna.

Opštu "antizapadnu atmosferu", čiji su rezultati napadi i u parizu i u Beču smatra da je generisao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čija je, tvrdi Galijaševic radikalna i kruta retorika dala "jasan uput radikalnim islamistima da urade ove akte".

Foto: Jutjub Printskrin

On objašnjava da se događa sličan scenario onom od pre godinu dana kada je, kako kaže, Erdogan zapretio zapadnim vladama: "ako mi zavedete sankcije, ja ću pustiti teroriste ISIS-a u Evropu, pa ćete videti osvetu".

-Erdogan je i kroz formu migrantskog talasa i kroz tajne odnose praktično svoje vojnike raspoređivao u Evropi. Na isti onaj način na koji ih je slao u Siriju, Libiju, Irak, Nagorno-Karabah...- poručuje analitičar.

Prema njegovim rečima, Evropa je, s druge strane, vodila lošu migracionu politiku, "sistemom otvorenih vrata".

Kada je reč o uključenosti u napad u Beču i teroriste sa Balkana Galijašević smatra da 1990. stvoren osnov bezbednosne pretnje sa stanovišta terorizma u BiH.

-Ta struktura se kasnije samo razvijala i postajala jača. Ne postoji nijedan ozbiljan bezbednosni ni pravosudni obračun sa tom strukturom- ističe Galijašević i skreće pažnju da je 500 lica otišlo iz BiH da ratuje za "islamsku državu" u Siriji.

"Koliko ih je sankcionisano? Ni 40, i to provizornim kaznama koje su mogle otplaćivati novcem", konstatuje on.

Galijašević zaključuje da je "teroristički potencijal" i u povratnicima sa svetskog ratišta i u, kako kaže, nekadašnjim mudžahedinima duboko povezanim sa terorizmom koji su dobili državljanstva BiH.

-Ne zaboravimo, potencijal za terorizam, i to znatan je i u ovom "migrantskom talasu"- kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024