VATINSKI KRUGOVI STARIJI OD STOUNHENDŽA?: Nastanak i namena mističnih koncentričnih krugova u atarima dva sela još nisu naučno istraženi

J. J. BALjAK

03. 11. 2020. u 09:15

OPREČNA mišljenja o nastanku i nameni mističnih koncentričnih krugova u atarima vršačkih sela Vatin i Vlajkovac ne prestaju da intrigiraju javnost.

ВАТИНСКИ КРУГОВИ СТАРИЈИ ОД СТОУНХЕНЏА?: Настанак и намена мистичних концентричних кругова у атарима два села још нису научно истражени

Foto Udruženje "Feliks Mileker"

Arheolozi Gradskog muzeja Vršac, kako nezvanično saznajemo, smatraju da je reč o hunskim grobnicama, dok su lokalni arheolozi amateri došli do brojnih saznanja, koja ukazuju da je reč o neolitskim kalendarima, starijim čak i od čuvenog Stounhendža. Kako god, oba lokaliteta su zbog svog izgleda jedinstvena u Srbiji.

U Muzeju su nam kazali da ne žele da se bave spekulacijama, jer zbog nedostatka finansija još nisu uspeli da urade opsežna arheološka istraživanja. S druge strane, vršački entuzijasti, kako tvrde, došli su do senzacionalnog otkrića.

Foto Udruženje "Feliks Mileker"

 

Oni već pet godina, na letnji i zimski solsticijum, iz centra tih krugova posmatraju izlazak sunca u odnosu na Vršačke planine i to na predlog univerzitetskih profesora i arheoastronoma iz Rumunije, koji istražuju identične formacije u svojoj zemlji. I svakog puta su, kako tvrde, videli isto: sunce koje se rađa tačno u podnožju planine i, prateći liniju brda, kao točak penje ka najvišem vrhu. To se, kažu, više ne može smatrati slučajnošću.

Foto privatna arhiva

 

- Sada smo već gotovo sigurni da su ove krugove, pre više od 6.500 godina, napravili praistorijski ljudi, jer sve ukazuje na to da su iz njih posmatrali kretanje sunca i planeta, kako bi odredili koje je godišnje doba.

To je za njih bilo vrlo važno, jer su tako znali kada treba da seju ili žanju kulture koje su obrađivali - objašnjava Fodor Tamaš iz vršačkog Udruženja "Feliks Mileker", koje je 2016, postavljanjem video-snimka na društvenim mrežama, prvi put široj javnosti ukazalo na postojanje ovih mističnih formacija.

LETNjE I ZIMSKO SVETILIŠTE

AMATERI arheolozi veruju da je Vatin bio zimsko, a Vlajkovac letnje svetilište. Na zimsku kratkodnevicu iz Vatina su snimili da sunce izlazi sa krajnje leve strane, i da se od podnožja diže do Guduričkog vrha. Gledano iz vlajkovačkih krugova, koji se nalaze sa druge strane planine pod uglom od 90 stepeni, sunce na letnju dugodnevicu takođe izlazi u podnožju najvišeg vrha.

Razlog više da članovi Udruženja veruju da su vršački krugovi nekada imali ulogu kalendara je i to što su vizuelno identični rondelima - koncentričnim krugovima pravilnog oblika, kojih ima više od 150 u centralnoj Evropi, u dolinama Elbe i Dunava, a za koje se zna da su nastali još u neolitu baš zbog posmatranja nebeskih tela.

- I na našim lokalitetima se pojavljuju četiri pravilna koncentrična kruga, koja, idući od većeg ka manjem, formiraju blago uzvišenje - ističe Tamaš.

- Naučnici smatraju da su najstariji rondeli potekli upravo sa obala Dunava, i da što su južnije to su stariji i pravilnijeg oblika. A naši krugovi su najjužniji, što naslućuje da je pravljenje ovakvih kalendara poteklo upravo sa našeg područja.

SATELIT

KRUGOVI kod Vatina, čiji je prečnik 150 metara, opstali su tolike milenijume samo zbog činjenice da se nalaze na neplodnom močvarnom tlu, koje ratari nisu obrađivali. To, međutim, nije slučaj sa dvostruko većim vlajkovačkim krugovima, koji su više puta preoravani i sada se vide samo njihovi obrisi. Obe formacije su vidljive i iz satelita - mogu se naći preko "Gugl mape".

Istražujući po stručnoj literaturi i na internetu, sagovornik "Novosti" nije naišao na tako očuvane rondele, kao što su krugovi kod Vatina. Upravo iz tog razloga, kaže, oni su ogroman turistički potencijal Vršca i Srbije. Primer koji treba slediti je, kako kaže, Nemačka, jer su oni od svojih Gosek krugova napravili pravu atrakciju.

Sve, ipak, ostaje u domenu "nedorečenog" dok stručnjaci ne daju završnu reč, a za to je potrebna podrška države, da bi se obavila opsežna arheološka istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu