BUDUĆNOST SVETA KROJI 11 VAKCINA PROTIV KOVIDA 19: Nekoliko zemalja na kraju svojih ispitivanja na ljudima, vakcinacija od 2021.

Ivana Stanojević

01. 11. 2020. u 10:08

POSLEDNjE mere pred finiš trke za dobijanje dozvole "trči" 11 vakcina protiv virusa korona. Toliko je, naime, projekata koji se privode kraju i završavaju kliničku fazu testiranja.

БУДУЋНОСТ СВЕТА КРОЈИ 11 ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИДА 19: Неколико земаља на крају својих испитивања на људима, вакцинација од 2021.

Foto AP

Pitanje je koja će prva krenuti na tržište, ali nekoliko laboratorija obećava "da će uskoro dati znak za start".

Na desetine hiljada dobrovoljaca širom sveta, primilo je vakcinu ili placebo, praznu, bezopasnu supstancu. Kad se dovoljan broj ispitanika bude zarazio u svakodnevnom životu i ako se ispostavi da su zaraženi upravo oni koji su dobili placebo, biće to potvrda da su primaoci vakcine zaštićeni od kovida 19. Dobrovoljci ne znaju šta im je dato da bi se eliminisale lažne nuspojave koje stvara autosugestija.

I mada se najavljuje da će prve vakcine u prodaji biti pre kraja godine, stručnjaci upozoravaju da one nisu čudotvorno oružje. Maske i rastojanje, ostaće na snazi godinama.

Ovih dana "razbijaju se iluzije" da će vakcinacija eliminisati koronu. Cepivo će imati sposobnost da štiti od teškog oblika bolesti i možda da blokira simptome kovida 19, ali teško da će sprečiti prenos virusa. Nije još izvesno da li će imunitet trajati mesecima, godinu ili duže.

- Vakcina pruža, u idealnom slučaju, dve stvari: sprečava ili ublažava bolest i stopira prenošenje zaraze - kaže glavni istraživač nemačkog "Bajonteka" Ugur Šahin.

Uprkos ovom otrežnjenju, koje bi moglo u velikoj meri da pomrači dugo očekivane vesti iz laboratorija, nada cele planete čvrsto se drži obećanja svetskih lidera da je pobeda nad koronom na korak do nas. Svetska zdravstvena organizacija najavljuje dve milijarde doza vakcine do kraja 2021. godine.

Foto AP

"Sputnjik pet": Gameleja - Rusija

Ruska vakcina moskovskog istraživačkog centra "Gamaleja" pri Ministarstvu odbrane, zasnovana je na dva vektora adenovirusa. Ruska vlada odobrila ju je za opštu upotrebu 11. avgusta bez dovršavanja treće faze. Ispitanici su pokazali snažan imunološki odgovor.

Njena proizvodnja mogla bi da počne u januaru, ukoliko regulatorno delo ruskog Ministarstva zdravlja to odobri, najavio je Ajdar Išumukhametov, direktor Centra za istraživanje imunoloških i bioloških proizvoda.

OPERACIJA SUPER BRZINA

AMERIČKA vlada sprovodi maltene vojnu operaciju, koju zapravo i vodi vojska, pod nazivom "Operacija super brzina". Osam kompanija dobilo je deset milijardi evra, sa ciljem da se novčano potpomogne razvoj vakcina. Cilj je da, do januara, bude spremno 300 miliona doza za američke građane.

Ni EU ne želi da uloži sve "na jednog konja", jer se ne zna da li će neka vakcina propasti u poslednjoj fazi testiranja, ili će se, kroz koji mesec, pokazati kao efikasnija. Zato je Brisel obezbedio nabavku 800 miliona doza od šest različitih proizvođača.

Prema njegovim rečima nije bilo negativnih efekata vakcine na volonterima. Sredinom oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija registrovala i svoju drugu vakcinu protiv virusa korona. Kao jedna od prvih zemalja, ona je podnela zahtev SZO "za ubrzanu registraciju i pretkvalifikaciju" i "Sputnjika pet", nazvane po prvom veštačkom satelitu u istoriji, koji je izgradio SSSR.

Klinička testiranja počela su u septembru, faza jedan je uspešno završena, dok je faza dva započeta prošle nedelje u Kirovu i Sankt Peterburgu.

Foto AP

"AstraZeneka" i "Oksford"

Ova vektorska vakcina je u trećoj fazi, i nastoji da regrutuje 50.000 dobrovoljaca. Izaziva snažan imunološki odgovor na starije i mlađe ljude, pokazala su najnovija istraživanja. Najbolji imunološki odgovor je kod starijih, stvaraju se antitela i takozvane T-ćelije, ključne u borbi protiv kovida 19, posebno za ljude sa više od 55 godina.

Jedna osoba umrla je u Brazilu tokom testiranja, prenosi nemačka novinska agencija DPA saopštenje Anvise, institucije za nadzor zdravlja. Brazilski list "O Globo" piše, međutim, pozivajući se na neimenovane izvore, da dobrovoljac nije primio vakcinu već placebo. Radi se o lekaru iz Rija (28) koji je umro od komplikacija povezanih sa kovidom 19.

Foto N. Skenderija

"Pfizer" i "Moderna"

Prve doze bezbedne i efikasne vakcine biće dostupne visokorizičnim grupama u SAD krajem decembra ili početkom januara, najavio je u petak Entoni Fauči, vodeći američki imunolog. "Moderna" i "Pfizer", od avgusta su u finalnoj fazi kliničkog testiranja. Podatke će prvo proveriti Agencija za hranu i lekove, kao i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, pa će dati preporuku ko bi mogao da proizvede prvu dozu vakcina za širu upotrebu.

"Pfizerova" vakcina, koju ova kompanija razvija sa nemačkom firmom "Bajontek" SE iz Majnca je genska. U trećoj je fazi ispitivanja na 44.000 dobrovoljaca u više područja širom sveta. Proizvodi antitela, a istraživači najavljuju skoru potvrdu njenog dejstva. I vakcina koju radi "Moderna" je genska, a još krajem jula ušla je u treću fazu sa 30.000 dobrovoljaca. I mladi i stariji dobrovoljci proizvode antitela.

Foto AP

"Džonson i Džonson" zaustavljen

Za testiranje ove vektorske vakcine, regrutovano je oko 60.000 ljudi u više zemalja. Testovi su zaustavljeni 12. oktobra, pošto su se pojavili neželjeni simptomi. Rezultati ispitivanja na životinjama pokazali su da je vakcina, posle samo jedne doze, proizvela antitela i obezbedila "potpunu ili gotovo potpunu zaštitu".

- Nikada nema dovoljno sigurnosti - kaže Bar Zev, zamenik direktora Međunarodnog centra za pristup vakcinama u Institutu Džon Hopkins u SAD. - Taj produženi nadzor, naziva se i "fazom četiri" u kliničkim ispitivanjima i može da potraje mnogo godina.

Najstariji volonter - 82 godine

PRVA grupa dobrovoljaca starosti od 60 i više godina, primila je vakcinu "sputnjik pet", saopštio je Nikita Lomakin, načelnik odeljenja za istraživanja Centralnog kliničkog centra koji rukovodi testiranjem.

- Istraživanja su počela prošle nedelje i u njima je angažovano 110 volontera, najstariji ima 82 godine. Do sada nismo evidentirali nikakve negativne reakcije - rekao je Lomakin za dnevnik "Izvestija".

"KoronaVak" već u upotrebi

Ova mrtva vakcina, najuspešnija je od nekoliko kineskih projekata. Rezultati testiranja koja se izvode sa desetinama hiljada dobrovoljaca u Brazilu, Turskoj i Indoneziji, biće dostupni do kraja meseca. Iako klinička ispitivanja još traju, "koronaVak" je, krajem avgusta, odobren za hitnu upotrebu u Kini i to kao deo programa vakcinacije visoko rizičnih grupa, poput medicinskih radnika i pripadnika vojske. Početni rezultati studija na makako majmunima, pokazali su da je vakcina proizvela antitela koja su neutralisala čak deset sojeva SARS-KoV-2. Rezultati iz druge faze na ljudima pokazuju da su proizvedena antitela bez ozbiljnih neželjenih reakcija.

TREBALO ČETIRI GODINE

POŠTO su 21. januara istraživači u Kini objavili sekvencu genoma virusa korona, naučnici širom sveta pristupili su radu na vakcini. Prvi kandidat započeo je test na ljudima 16. marta.Sada ih ima blizu 200 koje prati Svetska zdravstvena organizacija, a 44 je ušlo u fazu testova na ljudima.

Obično su potrebne godine za testiranje, proizvodnju i primenu vakcina. Najbrža vakcina koja je ikada iz kliničkih ispitivanja plasirana na tržište je vakcina protiv zauški, proizvedena šezdesetih, kojoj je trebalo četiri godine.

"Glakso-Smit-Klajn" i"Sanofi"

Francuski "Sanofi" i britanski "Glakso-Smit-Klajn", zajednički razvijaju vakcinu protiv kovida 19. U septembru su počela klinička ispitivanja na ljudima, a prvi rezultati tih testiranja očekuju se početkom decembra, dok je treća, ključna faza ispitivanja planirana pre kraja godine. Ove dve kompanije najavile su da će na raspolaganje staviti 200 miliona doza međunarodnom programu "Kovaks", koji je pokrenula SZO i koji treba da obezbedi globalni pristup vakcinama. Prema zvaničnim podacima, 184 zemlje su se priključile međunarodnom sistemu nabavke i distribucije vakcina, a 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima će vakcine dobiti besplatno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)