RADOST NAM JE OGROMNA, A ZAHVALNOST VEČNA: Majka Lane Jovanović, Aleksandra, presrećna zbog uspešne akcije sakupljanja novca za lečenje

Lj. PRERADOVIĆ

28. 10. 2020. u 07:22

ZA samo pet meseci, ljudi velikog srca širom Srbije, organizujući bazare, humanitarne turnire i druge akcije, uspeli su da sakupe novac za lečenje naše ćerke Lane u San Dijegu u Americi. Ne znam kako svima da se zahvalim. Učinili su mnogo za nas, i njihovu nesebičnost i želju da nam pomognu nikada nećemo zaboraviti.

РАДОСТ НАМ ЈЕ ОГРОМНА, А ЗАХВАЛНОСТ ВЕЧНА: Мајка Лане Јовановић,  Александра, пресрећна због успешне акције сакупљања новца за лечење

Malena Lana i Aleksandra / Foto Privatna arhiva

Jedva skrivajući suze, pomešanih osećanja, ovo je juče, za "Novosti", gotovo u dahu izrekla Aleksandra Jovanović, majka desetomesečne Lane Jovanović iz Rakovca kod Beočina, obolele od spinalne mišićne atrofije tip 1. Spasonosni lek "zolgensma", koji se prima samo jednom u životu, košta 2,1 milion dolara i najskuplji je na svetu.

- Naša radost je ogromna, a zahvalnost večna - dodaje uzbuđenim glasom Lanina majka. - Sve je spremno, novac je sakupljen, obezbeđen je privatni avion, kojim treba da otputujemo u Ameriku, tačnije na kliniku u San Dijego, gde našu malenu čeka spasonosni lek.

Lana je trenutno sa majkom u Dečjoj bolnici u Tiršovoj i lekari su joj ugradili peg, preko koga se hrani. Malena ima i bakteriju sa kojom se sada bore, ali su njeni najmiliji ubeđeni da će mali heroj to uspeti da prebrodi i da će uskoro pakovati kofere za Ameriku.

- Neprekidno smo u vezi sa lekarima u San Dijegu, oni nas čekaju - veli nam Aleksandra. - Kada se oporavi od ove bakterije, treba da primi redovan lek "spinrazu" da ojača organizam i da bi u Americi mesec dana kasnije mogla da primi spasonosnu "zolgensmu".

Lana je rođena 3. novembra 2019. kao zdrava beba i po rođenju je dobila dve desetke. Kada je imala dva meseca, roditelji su primetili da ne pomera noge. Pedijatar kojem su se prvo javili uputio ih je na ispitivanje u Dečju bolnicu gde je ustanovljeno da boluje od spinalne mišićne atrofije. Od tada traje borba za Lanino ozdravljenje.

- Ne mora da trči. Ako treba neka bude i u kolicima, ali samo da se koliko- toliko osposobi za samostalan život - iskrena je Lanina mama Aleksandra. - Najvažnije je da njoj bude bolje i da je sakupljen novac. Nadam se da će humanost među ljudima nastaviti da traje i da se širi i da će se sakupiti novac i za preostalih petoro dece kojima je ovaj lek spas.

HVALA VAM SVIMA, JUNACI!

U EMOTIVNOM statusu na "Fejsbuku" Lanini roditelji su napisali da se zahvaljuju za volju, želju i trud svim humanim ljudima koji nisu odustali u nameri da pomognu njihovoj ćerki:

- Neka svi znaju šta je naš narod uspeo. A uspeli ste ono što je drugima skoro nemoguće. Niko nema ono što mi imamo. Niko nema srce junačko, niko nema volju čvrstu. Niko nema želju jaku. Hvala vam svima, junaci!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave