GAŠENJE LOŠE I ZA UČENIKE: U Zavodu za udžbenike ne veruju u glasine da im se navodno sprema zatvaranje

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

13. 10. 2020. u 13:17

U ZAVODU za udžbenike nemaju informaciju da im se uskoro sprema "gašenje", kako su objavili pojedini portali, i da će tržište srpskih udžbenika gotovo potpuno preuzeti stranci. Prema tim spekulacijama, Zavod navodno finansijski može da izdrži samo do marta, zbog trenutnog duga od 200 miliona dinara.

ГАШЕЊЕ ЛОШЕ И ЗА УЧЕНИКЕ: У Заводу за уџбенике не верују у гласине да им се наводно спрема затварање

Novosti

Prema rečima Jelene Ivanović iz Zavoda, puno je sličnih glasina na koje ne obraćaju pažnju. Ona navodi da Zavod ima programske, kadrovske i tehničke kapacitete kojima može da pokrije potrebe svih škola u Srbiji i da su njihovi udžbenici napisani po visokim standardima.

- Do sada smo objavili oko 400 miliona primeraka udžbenika, priručnika, monografija itd. i predstavljamo preduzeće od nacionalnog značaja - kaže naša sagovornica. - Podrška Zavodu je od interesa za državu iz više razloga. Preko nas, recimo, mogu da se obezbede svi udžbenici za redovno odvijanje nastave, s obzirom na to da privatni izdavači štampaju isključivo visokotiražne, isplative udžbenike za osnovne škole. Zahvaljujući Zavodu, država može da računa i na udžbenike za srednje škole, za decu sa posebnim potrebama, za ogledna odeljenja... Kao državni izdavač dužni smo i da obezbedimo udžbenike za pripadnike nacionalnih manjina.

Posebno mesto, prema rečima Ivanovićeve, zauzimaju udžbenici iz tzv. identitetskog paketa (srpski jezik i književnost, istorija, geografija, svet oko nas, likovna i muzička kultura) koji su stub opštedruštvenog interesa, zbog čega države posebno vode računa i za njih zadužuju javnog izdavača.

- Cene Zavodovih udžbenika su do trenutka uvođenja privatnih izdavača, bile u skladu sa kupovnom moći roditelja - dodaje Ivanović. - Roditelji svakodnevno zovu i pitaju zbog čega moraju da plaćaju skuplje udžbenike kada su postojali Zavodovi, jeftiniji. Konkurencija u oblasti udžbenika je pogrešno shvaćena i naopako u praksi primenjena. Zavod nije protiv konkurencije kvalitetom, ali upozoravamo da nelojalnim i neprincipijelnim potezima u nedovoljno uređenom ekonomskom i društvenom prostoru, ne treba da se guši javni izdavač.

NE UZIMAJU IZ BUDžETA

OD osnivanja, Zavod nikada nije bio korisnik budžetskih sredstava i nije primao dotacije iz javnih izvora, kaže Jelena Ivanović. U vreme kada je bio dominantan izdavač udžbenika, angažovao je više od 5.000 autora i tehničkih lica, sarađivao sa više od 100 knjižara i 30 distributera knjiga i udžbenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)