VAKCINA PROTIV GRIPA STIŽE U SRBIJU DO 1. OKTOBRA: Evo ko je u obavezi da je primi

Novosti online

09. 09. 2020. u 14:34

VAKCINA protiv virusa gripa u Srbiju će stići do 1. oktobra, a naša zemlja je za ovu godinu nabavila 344.920 doza vakcina, što je za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА СТИЖЕ У СРБИЈУ ДО 1. ОКТОБРА: Ево ко је у обавези да је прими

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Prema njenim rečima, RFZO je zaključio okvirni sporazum sa dobavljačem Farmalogist za četvorovalentnu vakcinu protiv gripa za osobe preko 3 godine starosti, a sa Institutom "Torlak" za četvorovaletnu vakcinu za osobe od 6 do 36 meseci.

- Sa Farmalogistom smo zaključili sporazum za vakcinu proizvođača Abbott Biologicals po ceni od 795 dinara, a sa dobavljačem Torlak za vakcinu proizvođača "Sanofi Pasteur" po ceni od 1.194 dinara. Navedene količine vakcina će u Srbiju stići do 1. oktobra - navodi ona.  

Ona dodaje i da su za jesen obezbeđeni i svi ključni lekovi kako za korona virus, tako i za grip.

- Svi ključni lekovi za koornu su već obezbeđeni za jesen. Takođe, za sve zdravstvene ustanove obezbedili smo i specifične lekove, ali i dijetetske suplemente koji su neophodni za sezonu gripa koja nam sledi, kao što su vitamin C, D, A, zink, selen i drugi - kaže Radojević Škodrić i dodaje da su nabavljene i dodatne količine leka "tamiflu", te da se s obzirom na to spremno dočekuje jesen.

Vakcinu protiv virusa gripa bitno je da prime sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici bez obzira na starost. U obavezi da prime vakcinu su zdravstveni radnici.


Ona nije u obaveznom kalendaru imunizacije za decu, ali se preporučuje.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024