ZEMLjA se zagreva sve više, a poslednja decenija je bila najtoplija otkada se mere temperature.

Komentari (9)

EvGenije

20.08.2020. 11:05

Skidam kapu čoveku za pokazani ljudski i stručni integritet. Bojim se, ipak, da si time izložio tom političkom i "naučnom" lobiju koji gura ovu globalističku priču.

SamoTi

20.08.2020. 11:10

Danas nijedna informacija nije precizna jer zbog globalizacije i interneta onaj koji ima veću moć plasira informacije kako on želi. Tako je sa koronom, tako je sa klimatskim promenama, ovde smo čitali o ratovima na našim prostorima i lažnim vestima...

Pera

20.08.2020. 12:42

Pre nekoliko godina jedan čuveni američki profesor sa čuvenog američkog univerziteta, dao je izjavu da će London biti 67 metara ispod vode ako se led na severnom polu istopi. Niko se nije suprotstavio i pitao ga odakle bi uvezao tu ogromnu količinu vode, sa Jupitera ili Saturna. Niko ga nije upitao dali se časa sa viskijem i ledom prelila kad se led istopio. I on i dalje lupeta, verovatno za dobre pare što od političara dobija za ovakve izjave. Nekom ili nekima zaista ide u prilog da oporezuju bilo šta što se uz malo laži može ostvariti. Pozivam svakog da u čašu s viskijem stavi puno leda i da vidi da se čaša neće preliti ali će nivo tekućine u čaši smanjiti.

Miki

20.08.2020. 14:01

@Pera - Led koji pliva nece menjati nivo vode (jer je vec u vodi). Led i gleceri koji se nalaze na kopnu, su druga prica. Juzni pol je vecinom kopno prekriveno ledom, i to moze izazvati probleme.

Rade

20.08.2020. 14:18

Besmisleno je govoriti da nema promene klime ni globalnog zagrevanja. U Medjuvladinim panelima o klimatskim promenama ucestvovalo je na stotine najboljih svetskih naucnika iz celog sveta. Nivo kolicine ugljen dioksida se kontinuirano povecava od 1950. godine, glecari nestaju sto se potvrdjuje satelitskim snimcima od kada postoje do danas. Doticni ocigledno nije upoznat sa svim relevantnim faktorima uticaja iako na kraju kaze da ce Srbija biti kao Grcka, dakle bez svih strateskih prednosti koje danas ima, posebno u domenu poljoprivredne proizvodnje. Na Srbiji je da povrati svoje vodne resurse i da radi na predupredjenju daljeg zagrevanja, bar na lokalnom planu, sadnji suma a ne masovnoj seci, ozelenjavanju gradova, itd. Od 2000. je zabelezen porast klimatskim uslovima izazvanih katastrofalnih dogadjaja nezabelezenih u dvadesetom i devetnaestom veku, a istorijski podaci sa glecera i zapisa prate samo hladnije periode. Etnografija takodje pokazuje drugacije od politicki motivisanih govorancija da nema klimatskih promena. Politika upravo koristi ovakve kako bi se nemilosrdno nastavilo sa iskoruscavanjem prirodnih resursa. I da, nije pitanje 2100. godine, vec 2030. do 2050. Trenutno je ublazen efekat promena klime zbog ciklusnog hladjenja sunca. Dakle, promena klime uzrokovana ljudskim faktoro je dokazana ona je opipljiva i vidljiva i nije vise pitanje da li ima ili ne promeba klime, vec kako da se ona zaustavi na ovom nivou, koje preventivne mere primeniti u brojnim delatnostima i generalno za siru populaciju. Sarlatanstvo je govoriti da nema promena klime.

EvGenije

20.08.2020. 20:24

@Rade - Gospodin nije ni rekao da nema promena klime već da se radi o prirodnim cikličnim promenama uglavnom zavisnim od aktivnosti Sunca. To vaše "znanje" napabirčeno iz vikipedije i političkih pamfleta okačite mačku o rep.

SSS

20.08.2020. 22:17

Malo malo pa negde se objavi katastrofican podatak da se ne pamti ovakvo vreme ili temperatura, a onda izadje skoro skroz nezapazeno podatak da to ipak nije najtopliji ili najhladniji dan od kad se meri i da rekord nije oboren, vec da je tamo negde u prvoj polovini 20. veka izmerena rekordna temperatura ili kolicina padavina. Pred svako leto novine pisu o dolazecoj susi i pustinji, a pred svaku zimu o dolazecem ledenom dobu uz katastroficne naslove. Samo jedan podatak se precutkuje vec dugo vremena, erupcija vulkana Krakatau, krajem 19. veka, je zagadila atmosferu cesticama garezi i gasovima staklene baste kao cele SAD za 200 godina na sadasnjem nivou razvoja izazvavsi zahladjenje koje je trajalo narednih 50 godina. Kroz istoriju su poznati toplotni periodi sa temperaturama znatno visim od danasnjih, a tad nije bilo ljudi na planeti. Isto tako je poznato da je do sad bilo 16 ledenih doba kao i to da smo sada na kraju potonjeg. Sve u svemu nista cudno se ne desava osim redovnih smena perioda izazvanih u najvecem procentu suncevom aktivnoscu, a on je veci od 90% i na koji nemamo ama bas nikakav uticaj. Sto se tice ove godine i vremena ono je skoro identicno prvoj polovini 80ih godina 20 veka.