KRIZNI ŠTAB O DNEVNIM BROJKAMA O KORONI U SRBIJI: Uzorci obrađenih testova nisu stariji od tri dana

Tanjug

28. 07. 2020. u 16:10

ZAMENICA direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su brisevi testova koji su danas obrađeni, njih 9.817, uzeti juče ili pre dva ili tri dana i da nisu stariji od toga.

КРИЗНИ ШТАБ О ДНЕВНИМ БРОЈКАМА О КОРОНИ У СРБИЈИ: Узорци обрађених тестова нису старији од три дана

Foto: VN

Na konferenciji za medije, Kisić je kazala da ono što je sigurno jeste da je cifra od 9.817 testova obrađena na današnji dan.

-Ono što je sigurno jeste da je to broj uzoraka koji su na današnji dan obrađeni, a brisevi su uzeti pre dva ili tri dana, neki tokom jučerašnjeg dana-rekla je Kisić.

Istakala je da se vreme uzimanja brisa i objavljivanja rezultata razlikuje, ali da nije više od tri dana.

-Znam da bismo svi volelil da to bude što optimalnije, u roku od 24 časa, jer to pravi indikator nadzora zarazne bolesti, mada, napominjem da se osobe hospitalizuju zbog težine kliničke slike, bez obzira da li imaju ili ne PCR nalaz. U Beogradu je udeo onih koji su hospitalizovani, a nisu imali PCR test bio 40 odsto- objasnila je Kisić.

Upitana da li je zbog toga potrebno proširiti spisak privatnih laboratorija kako bi se ubrzala obrada testova, Kisić je odgovorila da veći kapacitet u testiranju znači i bolji nadzor nad kovidom-19.

Ukazala je da za sada pojedine privatne laboratorije imaju dozvolu samo za brze testove, dok je osam privatnih laboratorija izrazilo želju da obrađuje i PCR testove, ali će, ističe, pre toga morati da ispune određene uslove.

-Privatne laboratorije jesu u poslednjim nedeljama iskazale zainteresovanost da se uključe u takvu vrstu testiranja. Svim laboratorijama koje su priložile zahtev dostavljen je set indikatora koji moraju da ispune, neki su poslali tu dokumentaciju koja se još uvek obrađuje i nadamo se pozitivnom rešenju-rekla je Kisić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)