DIREKTORKA KC VOJVODINE: Korona je opasna za gojazne

Tanjug

28. 07. 2020. u 15:59

DIREKTORKA Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže da je u ovom trenutku u tom kliničkom centru hospitalizovano 312 pacijenata pozitivnih na kovid virus i naglasila da je gojaznost jedan od najopasnih faktora koji utiče na tok bolesti kod zaraženih pacijenata.

ДИРЕКТОРКА КЦ ВОЈВОДИНЕ: Корона је опасна за гојазне

Foto: Depositphoto

-Kliničko-bolnički centar Vojvodine pored svojih kapaciteta koji čine Infektivnu kliniku i odeljenje za intenzivnu negu za lečenje kovid pacijenata je otvorilo i nove jedinice na klinikama za ortopediju, anesteziju, vaskularnu hirurgiju, abdomenalnu hirurgiju, plastičnu hirurgiju, za rehabilitaciju, urologiju, kao i na klinici za ginekologiju uz posebnu napomenu da se tamo hospitalizuju samo pacijentkinje koje su pozitivne, a su u terminu porađanja- naglasila je Stokić.

Kako kaže, uočava se da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom i dodaje da je veoma važno to što ne postoji jedinstvena klinička slika, već da virus razvija brojne komplikacije.

-Sa aspekta kliničkog lečenja postoje dva problema. Prvi je što kod pacijenata koji se hospitalizuju, a kojima imaju kovid, postoje i druge pridružene bolesti, prateće boleste koje se pogoršavaju i zahtevaju dodatnu terapiju- objašnjva ona i dodaje da upravo zbog toga dolazi do komplikacije.

Drugo, navodi ona, za Vojvodinu poseban problem je to što je reč o regionu sa velikom prevancijencijom gojaznosti i tipa dva dijabetese.

-Gojaznost je faktor za zaboljevanje od kovida pa čak i sa povečanjem gojaznosti dolazi do povečanje šanse za hospitalizaciju na intenzivnoj nezi, za primenu mehaničke ventilacije, pa čak je i smrtnost u tom slučaju veća-upozorava ona.

Kaže da je i Evropska asocijacija za studiju gojaznosti jasno stavila do znanje da je gojaznost bolest udružena sa brojnim kompikacijama koje prati virus kovid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave