NEMAČKA ISTRAŽIVANJA UTVRDILA: Kod oporavljenih od korone javljaju se srčani problemi

J. Ž. S.

28. 07. 2020. u 14:56

DVE nove studije nemačkih naučnika ukazuju da su se kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od kovida-19 razvili srčani problemi, čak i ako njihovo stanje nije zahtevalo hospitalizaciju.

НЕМАЧКА ИСТРАЖИВАЊА УТВРДИЛА: Код опорављених од короне јављају се срчани проблеми

Foto: Depositphoto

Rezultate magnetne rezonance srca  kod stotinu oporavljenih, lekari su uporedili s rezultatima iste pretrage obavljene kod stotinu osoba koje nisu bile zaražene koronavirusom. Prosečna starost ispitanika bila je 49 godina, a dve trećine bolesnika oporavilo se kod kuće.

Posle nešto više od dva meseca, među inficiranim pacijentima uočena je veća verovatnoća za razvoj srčanih problema u odnosu na ispitanike iz kontrolne grupe.

Pokazalo se da je  kod  većine pacijenata, njih 78 došlo do ozbiljnuih oštećenja srčanog mišića, poput onih koja se javljaju nakon srčanog udara. Šezdeset i sedam pacijenata oporavljalo se kod kuće, a stanje 33 pacijenta zahtevalo je bolničko lečenje.

- Radi se o relativno mladim i zdravim pacijentima starostii od 45 do 53 godine koji su se razboleli u proleće - rekla je dr Valentina Puntmann, kardiologi Univertitetske  bolnice u Frankfurtu koja je vodila studiju. - Mnogi od njih upravo su se vratili sa skijaja i niko od njih nije mislio da ima problema sa srcem.Činjenica da su se kod 78 posto pacijenata koji su se 'oporavili' od kovida-19 razvili ozbiljni srčani problemi, ukazuje na to da bolest kod većine ostavlja posledice na srčani mišić, s obzirom da ne postoje uobičajeni simptomi srčanih bolesti, poput naprimer boli u prsima koja prati anginu pectoris.

U sklopu druge studije analizirani su nalazi obdukcije 39 osoba koje su umrle na početku pandemije i čija je prosečna starost znosila 85 godina. Kod njih 24 otkrivena je visok nivo virusa u srčanom mišiću.

Rezultati studija upućuju na to da bi se kod mnogih pacijenata koji su preboleli kovid-19 mogao razviti zastoj srca, stanje u kome ono ne može da ispumpa dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih delova tela za kiseonikom i hranjivim materijama. Prerano je govoriti o tomu jesu li oštećenja kod pacijenata koji se oporavljaju od kovida-19 prolazna ili trajna, ali kardiolozi su zabrinuti.

Kod osoba koje se zaraze kovidom-19 postoji velika verovatnoća za razvoj srčanih problema kasnije u životu Postavlja se pitanje koliko dugo takve promene traju i hoće li ovo stanje prerasti u nešto hronično ili će se stanje srčanog mišića s vremenom postupno poboljšavati. 

Od početka pandemije osobe s kardiovaskularnim problemima, poput visokog krvnog pritiska bolesti koronarnih arterija ili zastoja srca, znaju da su izložene većem riziku od infekcije i smrtnog ishoda. Veza između kovida-19 i stvaranja krvnih ugrušaka pojavila se kasnije, nakon što su lekari počeli s korona virusom povezivati plućnu emboliju ili moždani i srčani udar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!