VUČIĆ U SREMSKOJ MITROVICI: Svoji na svome, ulažemo najviše dosad u odbrambenu industriju (FOTO)

Novosti online

26. 07. 2020. u 10:01 >> 11:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i u sigurnu odbranu zemlje, ako zatreba, te najavio dodatna, do sada najveća finansijska sredstva u odbrambenu industriju.

ВУЧИЋ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ:  Своји на своме, улажемо највише досад у одбрамбену индустрију (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram

- Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagaćemo novac i verujem da ćemo, ne želeći da učesgvujemo u bilo kakvoj trci, uvek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imaćete snažnije preventivno dejstvo na onoga koji misli da vojnom agresijom može da izvrši neke političke ciljeve - rekao je Vučić.

On je rekao da će do sada najveća, dodatna finansijska sredstva, biti uložena u odbrambenu industriju.

Primetio je da svi u regionu, i pored finansijskih problema, imaju novca da se naoružavaju.

Vučić je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, gde je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj".

Vučić kaže da je danas video obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promene koje se unose u aritiljerijsko-raketne jedinice.

- Mislimo da su te jedinice jedan od najsnažnijih delova naše armije - rekao je Vučić.

Kaže i da Srbija gleda da namensku industriju u teškim uslovima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja, osnaži/

- Ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i drugih zemalja i moramo sami da se borimo i čuvamo mir i budućnost - rekao je Vučić,.

Kaže da je ponosan na srpske oficire, podoficire i vojnike, navodeći da su plate u poslednjim godinama rasle, ali da to i dalje nisu uslovi kojima bi svi mogli da budu ponosni.

- Verujem da mogu da budu značajno bolji u budućnosti - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ponosan sam na naše oficire, podoficire, vojnike.

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic) on Jul 26, 2020 at 1:52am PDT

VIŠECEVNI LANSER RAKETA 128 MM M77 "OGANj"

M-77 Oganj je samohodni višecevni lanser raketa 128 mm sa 32 lansirne cevi i raketom dometa 20 km, snažno sredstvo za vatrenu podršku sa najvišim nivoom automatizacije za ovu kategoriju naoružanja.

Sistem je uveden u naoružanje 1977. godine. Na bazi rakete OGANJ razvijen je jednocevni prenosni raketni sistem velikog dometa, DLR 128 mm.

Koristi se za iznenadnu i koncentrisanu vatru po ciljevima velikih razmera, kao što su koncentracije žive sile, vatrena i tehnička sredstva, kolone, centri veze, aerodromi, saobraćajni čvorovi, pristaništa, desanti i drugi rentabilni ciljevi razmešteni u dubini protivnika.

Lanseri su postavljeni na modifikovana terenska vozila FAM 2026 BS/AV. Baterija od četiri LRSV gađanjem sa oba punjenja na maksimalnom dometu može da neutrališe cilj na površini od 104 hektara.

"Oganj" je samohodni višecevni modularni lanser raketa koji je sposoban da lansira više vrsta raketa različitih kalibara i dometa. Novi "Oganj" automatski zauzima položaj, ima sistem za navigaciju i, što je najvažnije, raketu sa aerodinamčkim kočnicama, koja je mnogo preciznija od postojeće. Raketa je teža za tri kilograma, zbog aerodinamičkih kočnica i veće količine raketnog goriva.

Domet mu je od 8,6 do 35 kilometara u zavisnosti od raketa. Namenjen za neutralizaciju neprijateljske žive sile, zona prikupljanja, jedinica u marševskom rasporedu, artiljerijskih pozicija i zona padobranskih i helihopterskih desanta. Poseduje mogućnost automatskog, poluautomatskog i ručnog funkcionisanja sa automatskim punjenjem rezervnog punjenja raketa. Za pet minuta zauzima i napušta vatreni položaj uključujući i ispaljivanje rezervnog punjenja. Raketni sistem poseduje i raketu sa kasetnom bojevom glavom sa 48 bombica radijusa ubojnog dejstva od 10m ili sa 4 protivtenkovske mine i elektronskim tempirnim upaljačem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (40)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april