BISTRIČKI TUNEL ČEKA VOJSKU SRBIJE: Godinama je bio pod velom tajne i glasinama uznemiravo građane, a sada opet privlači pažnju

Dragoljub Gagričić

19. 07. 2020. u 09:45

GRADNjA i namena tunela JNA u Bistrici, pored Lima i magistrale za more, nedaleko od raskrsnice puteva za Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, godinama je bio pod velom tajne i glasinama uznemiravo građane, a posle desetogodišnjeg zatišja - opet privlači pažnju javnosti.

БИСТРИЧКИ ТУНЕЛ ЧЕКА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Годинама је био под велом тајне и гласинама узнемираво грађане, а сада опет привлачи пажњу

Foto D.Gagričić

Proletos je najavljen dolazak brdsko-planinskog bataljona Vojske Srbije i gradnja kasarne na područje Priboja, a u krugovima bliskim lokalnim vlastima vojno zemljište u Bistrici se pominje kao mala baza ili punkt.

RADOVI započeti 1986. godine u brdu Ploča i izvoženje zemlje i kamena na plato između jezera i stanice na barskoj pruzi u Bistrici izazivali su oprečne stavove. U vreme stare "Juge" dizala se prašina u Limskoj dolini pitanjima: šta kriju podzemna okna, šta će da se skladišti...?

U početku rata u Bosni ovde su belosvetski huškači i domaće mutivode tražili tajna skrovišta i logore muslimana, a kasnije je dežurna tema bio nuklearni otpad. Glasine su se raspredale o "čudnim vozilima", ređale su se peticije, odbornici i poslanici su Bistricu proglašavali za "otrovni lonac". U dva navrata su ekipe iz Instituta "Vinča" merile radioaktivnost, umirivale javnost, Vojska je pisala saopštenja da se ništa ne skladišti...

MINI-HIDROCENTRALA

- KRAJEM prošle godine predstavnici Ministarstva odbrane su nam rekli da je u toku procena vrednosti objekata mini-hidrocentrala na reci Bistrici, pa će kupovinu ponuditi lokalnim opštinama ili privatnicima. Ovde je neophodna sanacija cevovoda i zamena dela opreme - kaže predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević. - Možda nove okolnosti i dolazak bataljona VS sve menjaju. Nadam se da će to uskoro biti jasnije.

Zbog nedostatka para, radovi su prekinuti 1996. godine, a tek krajem 2011. godine je Ministarstvo odbrane Srbije prvi put otvorilo objekat bivše JNA za grupu novinara i predstavnike lokalne vlasti, u želji da stavi tačku na enigmu.

- Nekoliko kilometara tunela, koji se račva u više pravaca, sa nišama i "džepovima" od po desetinu kvadrata, ali i dvoranama visokim 12-15 metara, površine kao mini-sportski tereni. U podzemnom objektu okovanom betonom ili golim kamenom - ništa neobično, sem ostataka davno napuštenog gradilišta i velikih prostorija suvih kao barut - zapisao je autor ovih redova, tada izveštač "Novosti".

Foto VN

ZABELEŽENO je i da deo tunela ima ventilacione otvore i ugrađenu rasvetu, a veći deo poda ima betonsku podlogu i kanale za kablove instalacija. Kroz tunel bije vrelo vode, a jezercetu se ne može prići...

- Vojni objekat građen je za skladištenje nafte i naftnih derivata, a može se koristiti i za druge robne rezerve. Izvedena je tek trećina radova - istakli su tada predstavnici Vojno-građevinske uprave MO Srbije.

Foto VN

Bilo je ideja da se deo objekta završi i koristi za skladište, jedan proizvođač je tunele tražio za magacin krompira, ali su na sve ubrzo pali prašina i zaborav. SO Nova Varoš je 2016. godine donela odluku da od Vojske Srbije kupi mini HE, snage jedan megavat, sagrađenu pored ulaza u tunel za potrebe gradilišta i robnih rezervi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!