MLADI I ZDRAVI UMIRU ZA DVA DANA: Kardiohirurg Ristić otkriva - Uradili smo 17 obdukcija preminulih od korone i rezultati su frapantni

Novosti online

13. 07. 2020. u 13:43

Kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je danas da su obdukcije preminulih od korona virusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

МЛАДИ И ЗДРАВИ УМИРУ ЗА ДВА ДАНА: Кардиохирург Ристић открива - Урадили смо 17 обдукција преминулих од короне и резултати су фрапантни

Foto: Printscreen

- U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od korona virusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje - kaže dr Ristić.

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

- Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči - kaže dr Ristić za Pink.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

- Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to – kaže dr Ristić.

Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor...

Respirator nije svemoguć i ne može da povrati funkciju pluća

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

- Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća - kaže dr Ristić.

U odnosu na april i maj, sada se suočavamo sa težom kliničkom slikom kod pacijenata, samim tim veći je broj pacijenata na hospitalizaciji, ali i na respiratoru, kaže za Pink državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Foto: Printscreen

Berislav Vekić

Ističe da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije rade na proširenju kapaciteta, a kako bi se omogućilo da svi sa simptomima i tegobama budu adekvatno hospitalizovani.

- U toku vikenda, svi pacijenti sa Instituta za reumatologiju preseljeni su u druge objekte KCS, tako da će zgrada Instituta danas primiti prve kovid pacijente. Obezbeđeno je dodatnih 170 mesta - kaže Vekić.

U Areni je trenutno 178 pacijenata, a u nju se smeštaju i srednje teški pacijenti, kaže državni sekretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (13)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove