DAN STROGOG POSTA - DANAS JE VELIKI UTORAK: Evo šta vernici treba da rade

Novosti online

30. 04. 2024. u 07:11

SRPSKA pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki utorak, drugi dan Strasne sedmice odnosno nedelje stradanja Isusa Hrista.

ДАН СТРОГОГ ПОСТА - ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ УТОРАК: Ево шта верници треба да раде

Foto: Nacionalna geografija

Prva tri dana ove sedmice - ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

Vernici ovaj dan provode u miru i molitvama jer se na ovaj dan ne peva, ne igra i ništa se ne proslavlja zbog stradanja Isusa na Veliki petak.

Dan se provodi kod kuće, mirno i u čitanju molitvi, iščekujući najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji svedoči o planu Gospoda Boga za spasenje ljudskog roda.

Danas je dan strogog posta, uzme se tek pomalo vode ili kafe. Vernici se trude neka taj obrok bude što oskudniji i prostiji.

U časovima ovog dana, kao i prethodnog i narednog, čita se čitavo Četverojevanđelje, i to tako što se Jevanđelje po Mateju pročita iz dva puta, Jevanđelje po Marku takođe iz dva puta, Jevanđelje po Luki iz tri puta i Jevanđelje po Jovanu iz dva puta, ali samo do početka opisa stradanja Isusa Hrista, tj. do reči: "Sada se proslavi Sin Čovečiji..."

Na taj način tokom ova tri dana (ponedeljak, utorak, sreda) na svakome od tri časa - trećem, petom i devetom, biva po jedno čitanje, što je ukupno devet čitanja.

BONUS VIDEO: Iz Sarajeva priznali da žele ceo srpski narod proglase genocidnim

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo