DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA PRAZNIKE: Prvi čovek RHMZ-a otkrio - Sunčano do kraja aprila, a onda promena koja vam se neće svideti

Novosti onlajn

26. 04. 2024. u 12:57

POSLEDNjA tri aprilska dana biće pretežno sunčana i osetno tolija, dok se za prvu polovinu maja prognozira kišovito vreme.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ПРАЗНИКЕ: Први човек РХМЗ-а открио - Сунчано до краја априла, а онда промена која вам се неће свидети

Foto: N. Živanović

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), rekao je da će se umerena oblačnost zadržati i u subotu, naročito u prvom delu dana, a kratkotrajna kiša prognozira se samo ponegde u planinskim predelima i na jugu Srbije.

- Posle podne više sunčanih intervala. Jutarnja temperatura od 4 do 10 °C, a najviša od 21 do 23 °C - navodi prof. dr Nikolić.

Prema njegovim rečima, poslednja tri dana aprila, od nedelje do utorka, biće pretežno sunčano i osetno tollije, a u Podunavlju, Pomoravlju i Vojvodini vetrovito sa umerenim i jakim, na jugu Banata i olujnim jugoistočnim vetrom (košava). Maksimalna temperatura od 24 do 29 °C.

- Pred prvomajski uranak očekuje nas vedra noć, ali toplija u odnosu na temperaturne uslove u noćnim satima tokom prethodnog perioda. Minimalna temperatura u Beogradu i na jugu Banata biće oko 15 °C, u većini ostalih gradova od 10 do 15 °C, a van košavskog područja i van urbanih sredina malo niža, od 7 do 10 °C. Ujutro i pre podne 1. maja malo do umereno oblačno i suvo, u košavskom području vetrovito, a izolovana (retka) pojava kratkotrajne kiše ili pljuska očekuje se u poslepodnevnim satima - kaže prof. dr Nikolić i dodaje:

- Dnevna temperatura od 24 do 29 °C. U četvrtak (2. maja) ujutro prolazna kiša u Vojvodini i na istoku Srbije, a tokom dana u većem delu zemlje biće ponovo suvo i toplo sa dužim sunčanim intervalima. Temperatura bez bitnije promene.

Međutim, od petka (3. maja) do ponedeljka (6. maja) biće nestabilnije vreme u celoj Srbiji sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a temperatura će biti u postepenom padu - maksimalne vrednosti poslednjih dana praznika uglavnom u intervalu od 18 do 23 °C.

- Od 6. do 11. maja promenljivo oblačno i nestabilno sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Prema dugoročnoj prognozi vremena, dnevne temperature u ovom periodu biće ispod proseka, u intervalu od 15 do 22 °C. Od 12. maja uslediće porast temperatura i delimična stabilizacija vremena, u većini krajeva sa dužim sunčanim intervalima, dok će pojava kratkotrajne kiše ili pljuska postati znatno ređa u odnosu na prethodni period. Nakon 12. maja ponovo se očekuju i dnevne temperature oko i malo iznad 25 °S - zaključuje prvi čovek RHMZ-a.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

PRITISNUT TASTER: Zvanice svečano dale znak za spajanje dela koloseka pruge u Bačkoj Topoli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)