GODINU DANA OD MASAKRA U ŠKOLI NA VRAČARU: U znak sećanja na žrtve 3. maja specijalni program

Novosti online

26. 04. 2024. u 13:19 >> 13:19

U PETAK, 3. maja 2024. godine, u Beogradu, programom pod nazivom "Buđenje" obeležiće se prva godišnjica masovnog ubistva u OOŠ "Vladislav Ribnikar", saopštilo je danas uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve zločina u toj školi.

ГОДИНУ ДАНА ОД МАСАКРА У ШКОЛИ НА ВРАЧАРУ: У знак сећања на жртве 3. маја специјални програм

Foto: N.Skenderija

- Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije - navodi se u saopštenju.

Program će se odvijati po sledećem rasporedu:

U 8.40, u Ulici kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu

solidarnost i empatiju.

U 8.41, 3. maja 2024. godine, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti

minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

U periodu od 9.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i

posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Od 9 do 19 časova na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom

parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

U 20.00 će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

BONUS VIDEO: TESTIRANjE NA DEONICI BRZE PRUGE NOVI SAD - VRBAS: Postignuta brzina od 202 kilometra na sat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)