PODVIG SRPSKIH LEKARA: Čoveku iz Rume izvađen tumor težak 10 kilograma, operacija trajala satima

Novosti online

16. 03. 2024. u 13:00

TUMOR težak 10 kilograma izvađen je ove nedelje na Institutu za onkologiju Vojvodine pedesetšestogodišnjem Rumljaninu Ranku Šimuliji.

ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА: Човеку из Руме извађен тумор тежак 10 килограма, операција трајала сатима

Dr Igor Milošević u operacionoj sali foto UKC RS

Operacija tumora je trajala dva i po sata, a hirurg koji ga je operisao profesor dr Zoran Radovanović kaže kako je operacija bila tehnički zahtevna.

- Tumor je zauzimao ceo trbuh, od želuca do karlice. Bila je moguća, pa i rizična, bilo kakva povreda drugih organa i većih krvnih sudova. Mogla su da se dese i fatalna krvarenja. Zbog same veličine tumorske mase nije postojao adekvatan pristup. Organi u trbuhu su bili skroz pogurani, pa je levi mokraćni kanal bio skroz desno, kao i debelo crevo – ispričao je dr Radovanović koji je i direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

Kako objašnjava, veliki tumori se obično vezuju za ginekologiju i tumore jajnika i retki su u abdominalnoj hirurgiji, mada se desi da i ovde budu veliki.

- Veće tumore imamo otprilike jednom godišnje, a ovako veliki tumori su baš raritetni – napomenuo je dr Radovanović i dodao kako pacijenta planiraju da puste kući u ponedeljak, a postoperativni tok dobro prolazi.

Ranko Šimulija kaže za "Dnevnik" da je trebalo da ide na operaciju bruha, ali nije otišao zbog povišenog šećera.

Tada mu je promenjena terapija za šećer i počeo je da mršavi. Međutim, stomak nikako da mu se smanji, a i postajao je sve tvrđi.

- Svi su mi govorili da stomak poslednji "ode". Onda sam počeo da više puta noću ustajem zbog male nužde i otišao sam na ultrazvuk. Doktor je video da imam tumor i tada sam došao ovde. Uradili su mi magnet i videli. Taj tumor je rastao oko godinu dana. Mene sada ništa ne boli, dobro se osećam i čekam da odem kući – ispričao je Šimulija.

Dr Radovanović napominje da je ovom pacijentu tokom tri nedelje priprema za operaciju tumor jako narastao.

- Tumor je bio prečnika 20 cm, a tokom tri nedelje, dok se pacijent spremao za operaciju, tumor je narastao do prečnika od 35 cm – napomenuo je dr Radovanović.

Čekaju se analize

Profesor Radovanović kaže kako je sada tumor na patologiji i tamo će se raditi mikroskopske analize, kako bi se utvrdio tip tumora, njegovo poreklo i stepen agresivnosti. Od svega toga zavisi dalje lečenje i životna prognoza.

Razlozi nastanka ovog tumora su isti kao i kod bilo kojeg drugog karcinoma. Dr Radovanović kaže kako to mogu da budu loša ishrana, malo fizičke aktivnosti, genetski faktor, uticaj sredine, pušenje.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove