DODELJENA NAGRADA "MARKO JARIĆ": Srpski Nobel Iliji Zeljkoviću

Lj.B.

12. 03. 2024. u 11:25

Prestižnu nagradu "Marko Jarić", koja se ponekad naziva i "srpski Nobel za fiziku", dobio dr Ilija Zeljković, saopštio je Institut za fiziku.

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА МАРКО ЈАРИЋ: Српски Нобел Илији Зељковићу

institut za fiziku

Nagrada „Marko Jarić“ dodeljuje se više od 25 godina za izuzetne rezultate u fizici, a finansijski je podržava Institut za fiziku u Beogradu.

Ovo priznanje su dobili naši najugledniji istraživači od kojih su mnogi, baš kao i Marko Jarić, poreklom iz Srbije, a rade na vodećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, kako je navedeno u odluci žirija, nagrada je pripala dr Zeljkoviću „za izuzetne doprinose proučavanju jako korelisanih superprovodnih materijala na bazi kuprata i kristalnih topoloških izolatora, kao i proučavanju superprovodnika sa Kagome kristalnom rešetkom“. Žiri nagrade, koji su činili akademik Zoran V. Popović, dr Jelena Radovanović, redovna profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Đorđe Spasojević, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odluku je doneo jednoglasno.

Dr Ilija Zeljković je završio Matematičku gimnaziju 2003. godine u Beogradu, a zatim osnovne studije fizike i računarstva 2007. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu Harvard 2013. godine na temu visokotemperaturnih superprovodnika na bazi kuprata. Glavni rezultati njegovog istraživanja iz tog perioda su objavljeni u vodećim časopisima Science i Nature Materials. Dr Zeljković je karijeru nastavio na Boston koledžu u grupi Vidje Madhavana (Vidya Madhavan). Napredujući kroz karijeru na Boston koledžu, dr Zeljković je uspostavio svoju grupu koja se bavi sintezom novih materijala i istraživanjima pomoću skenirajuće tunelske mikroskopije. Do sada je istraživao superprovodnike na bazi kuprata, superprovodnike na bazi gvožđa, a trenutno superprovodnike sa Kagome kristalnom strukturom.

Inače, Fondacija „Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je 1998. godine, sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997), a njena najpoznatija aktivnost je istoimena nagrada, koja se dodeljuje pojedincu ili grupi naučnika za izuzetne naučne rezultate u fizici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)