STRAH ZAVRĆE RUKAV: Epidemija morbila ne popušta, roditelji reaguju pojačanim interesovanjem za vakcinaciju

V. N.

26. 02. 2024. u 06:30

GRIP, respiratorne infekcije, veliki kašalj i male boginje pune pedijatrijske ordinacije.

СТРАХ ЗАВРЋЕ РУКАВ: Епидемија морбила не попушта, родитељи реагују појачаним интересовањем за вакцинацију

Foto Shutterstock

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović, navodi za RTS da se u toj ustanovi na odeljenju za lečenje plućnih bolesti nalaze dva deteta obolela od velikog kašlja i sada su u dobrom stanju. Prošla su dosta težak period, čak bili i na ventilaciji.

Ukazuje da je sada zatišje velikog kašlja i izražava nadu da će tako i ostati. Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja - obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17, od toga 14 u Beogradu, gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini. Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajedničko - gotovo identičan vakcinalni status.

- Od 17 slučajeva desetoro su obolela deca koja nisu vakcinisana. Kod petoro odraslih, starijih od 40 godina, nepoznat je vakcinalni status. Samo je dvoje obolelih sa vakcinacijom u jednoj dozi - kaže direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović.

Verica Jovanović, Foto Tanjug

Stručnjaci očekuju da će se broj obolelih povećavati, pa je u domovima zdravlja pojačana takozvana revizija kartona. Proverava se da li su deca vakcinisana.

- Postoji pojačan obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku. Ovaj trend ne sme da stane, jer je to glavna mera zaštite od pojave morbila. Roditelji su pojačano zainteresovani i ukoliko je došlo do propusta, mi zaista očekujemo da će se u ovom periodu ovakvom merom pojačati obuhvat imunizacije - rekla je dr Jovanović.

Pedijatar dr Jelena Mitrović, iz čukaričkog Doma zdravlja "Dr Simo Milošević", kaže da roditelji zovu kako bi zakazali vakcinaciju.

- Roditelji sada kada su se ponovo pojavile morbile dolaze više zbog MMR vakcine i oni koji su je preskočili, jer se plaše, pa su je odlagali iz nekih razloga ili oni koji tek treba da prime vakcinu pitaju da li mogu što pre da je prime - navodi Mitrovićeva.

Roditelji su odlagali vakcinaciju pod uticajem društvenih mreža i neproverenih stavova.

- Uvek ima roditelja koji imaju dileme, pitanja. Tu su društvene mreže i različiti drugi uticaji. Naša revizija kartoteka se sprovodi kontinuirano, imamo internu reviziju o svakom nevakcinisanom ili nepotpuno vakcinisanom detetu - ističe dr Tašana Petrović iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Pored nje, pojačan je i epidemiološki nadzor.

- Svaku sumnju na morbilu treba prijaviti. Tako da svaka povišena temperatura koja je praćena osipom bi trebalo da bude prijavljena, opservirana, jer nije jednostavno da takvi pacijenti šetaju ulicom, pošto se radi o visokozaraznom oboljenju - istakao je dr Slobodan Maričić, pedijatar novosadskog Doma zdravlja.

Lekari upozoravaju da odbijanjem vakcinacije roditelji ugrožavaju svoju, ali i tuđu decu koja zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu.

Nema navike za sistematske preglede

ŠEZDESET dva odsto građana Srbije nikada nije otišlo ni na jedan preventivni pregled.

Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, dok 33 odsto ode na poneki. Prema ovoj statistici, delimo prvo, najgore mesto sa Poljskom, u konkurenciji 16 evropskih zemalja.

Na pitanje zašto ne idu na preglede, 35 odsto njih kaže da ne zna na koji bi pregled otišao, 23 odsto kaže da nema za to vremena, a 12 odsto se plaši loše dijagnoze.

Mere za sprečavanje

RODITELjIMA savetuje da se pridržavaju saveta svojih pedijatara iz domova zdravlja, i da se pridržavaju kalendara vakcinacije.

- Savetujem im da vakcinišu svoju decu redovno, da svakako pribegavaju onim opštim merama neširenja zaraznih bolesti, pranje ruku, izbegavanje velike gustine smeštaja itd.

To je ono osnovno što će u izvesnoj meri sprečiti širenje ovih infekcija - poručio je dr Vukomanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić