OBNAVLJA SE KUĆA MILEVE MARIĆ: Odobren projekat restauracije porodičnog doma velike naučnice u Rumi

V. N.

26. 02. 2024. u 10:48

KOMISIJA na čelu sa ministarkom Majom Gojković odobrila je projekat obnove porodične kuće naučnice Mileve Marić Ajnštajn u Rumi, objavilo je Ministarstvo kulture.

ОБНАВЉА СЕ КУЋА МИЛЕВЕ МАРИЋ: Одобрен пројекат рестаурације породичног дома велике научнице у Руми

Kuća velike naučnice dugo je propadala, Foto mitrovica.info

Projekat je podnela Opština Ruma na konkursu "Gradovi u fokusu", a obnovu kuće Mileve Marić Ajnštajn (1875-1948), u susret jubileju 150 godina od njenog rođenja, podržaće Ministarstvo kulture, navelo je Ministarstvo na svom instagram-nalogu.

- U prvoj fazi projekta planirana je njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko-građevinskih radova, buduća "Spomen-kuća Mileve Marić Ajnštajn" imati galerijski prostor, spomen-sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo - naveli su iz Ministarstva.

Kako je navedeno, Gojkovićeva i predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić dogovorile su se da će radovi započeti u aprilu i istakle da je ovo prvi ovakav projekat posvećen ženi naučnici. Istaknuto je i da će buduća postavka biti važan deo ne samo kulturnog i turističkog potencijala opštine Ruma već i mesto obrazovanja mladih generacija, piše u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je realizacija drugog dela projekta planirana tokom 2025. godine.

Mileva Marić

Objekat će imati memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo naučnice, kao i na rad njenog brata Miloša Marića, naučnika čiji su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja.

Kako je najavljeno, galerijski prostor će biti namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma. Marićeva je rođena u Titelu 1875, a porodica se 1877. godine seli u Rumu, gde je provela detinjstvo i pohađala osnovnu školu.

Iz ministarstva su istakli da kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Milena živela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost. Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, u septembru 2023. godine je uz zalaganje opštine Ruma prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu - navedeno je iz ministarstva.

Obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)