"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Tinejdžere truju bez ikakvih posledica

J.D.Lj.

21. 02. 2024. u 09:46

Prekršajni sud u Beogradu je prošle godine, po prijavi, zbog točenja alkohola maloletnicima kaznio pravosnažno samo jedno pravno lice sa 300.000 dinara i jedno odgovorno lice sa 30.000 dinara.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Тинејџере трују без икаквих последица

Foto Shutterstock

Obojica okrivljenih platila su i troškove sudskog postupka od po 10.000 dinara, izjavila je, za "Novosti", predsednica ove pravosudne ustanove Olivera Ristanović. 

Na pitanje kako je moguće da je samo dvoje "zaradilo" kaznu, u gradu koji ima na stotine klubova i kafića koje često posećuju i maloletnici, Ristanovićeva je objasnila da je tako jer je u sud stigla samo jedna, odnosno dve prijave, po kojima je i postupano. 

Ovaj poražavajući podatak možda i najbolje odslikava zašto su ugostitelji, ali i svi drugi koji prodaju alkohol, opušteni kad je reč o ovom problemu, koji dođe u žižu javnosti tek kada se dogodi neki slučaj, u kojem se, kao prošle nedelje, čak 33 mladih otruje "žestinom". Na svu sreću, dvanaestoro njih, koji su sa žurke u klubu "Siner" završili na VMA na detoksikaciji na vreme su zbrinuti, a zatim pušteni kući na dalji oporavak. Zasad niko još nije procesuiran. 

Dan posle nemilog događaja koji se zbio u noći između 14. i 15. februara, u javnosti je plasirana informacija da je policija, navodno, podnela prekršajnu prijavu protiv N. B. (23), organizatora žurke u klubu "Siner", zbog točenja alkohola maloletnicima. 

- Ne isključujem mogućnost da je, zaista, protiv neke osobe napisana prekršajna prijava zbog navodne prodaje alkohola maloletnicima, ali ona još nije stigla u sud - naglašava Ristanovićeva. - Kad se to bude dogodilo, sud će postupiti po zakonu i ukoliko se utvrdi nečija krivica, sasvim sigurno izreći i odgovarajuće sankcije. 

Prema prvim informacijama, navodno prijava glasi na organizatora N. B. koji je iznajmio prostor za žurku u klubu, što nije neuobičajeno i prvi put, od kako je "Siner" otvoren krajem novembra prošle godine. Te večeri, za Dan zaljubljenih, prodato je navodno više od 600 karata, po ceni od 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnoti od toga da li je biran manji ili veći separe. O tome da li je u klubu bilo maloletnih osoba organizator je rekao da "ne zna", a dan posle incidenta, preko "Instagrama" su se oglasili i iz "Sinera" sa tvrdnjom da je prostor te večeri bio iznajmljen za privatnu proslavu, ne navodeći i ko je "naručilac" i naglašavajući da uprava sa nemilim događajima koji su potom usledili nema nikakve veze. 

- Nisam policajac da tražim i proveravam dokumenta - navodno je novinarima, dan posle incidenta, rekao N. B. - U pitanju je bila privatna žurka, a ja sam samo posrednik u organizaciji. Ne želim više ništa da komentarišem, a ako me nadležni organi budu pozvali na razgovor, sasvim sigurno ću ispričati ono što znam. 

U međuvremenu se oglasilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je saopštilo da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja. Za sada nisu dobili zatražene informacije, jer je slučaj još u domenu predistražnih radnji. 

ČAK 14 ČAŠICA LjUTE?

Kako objašnjavaju stručnjaci, količini alkohola u krvi od 2,8 promila odgovara otprilike popijenih 14 čašica rakije ili votke. Da li je piće, zaista, prodavano u klubu maloletnim osobama ili su ga pak deca sama unela unutra, utvrdiće istraga. Takođe, i o kojem je tačno alkoholu reč i proizvođaču, kako bi se utvrdile ili otklonile sumnje da je, kako se veruje, u pomenutom piću koje su deca konzumirala, bila veća količina špiritusa. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA! Ovo su hiljade navijača na Vimbldonu uradile Novaku Đokoviću nakon što ih je prozvao za bahatost