NERASKIDIVE VEZE SRBA S OBE STRANE DUNAVA : Izložba u Arhivu Vojvodine o Prvom srpskom ustanku (FOTO)

J. S.

14. 02. 2024. u 17:07

POVODOM 220 godina od Prvog srpskog ustanka, a u čast Dana državnosti Srbije, u Arhivu Vojvodine u utorak je svečano otvorena izložba originalnih arhivskih dokumenata „Odjeci Prvog srpskog ustanka kroz dokumenta Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada."

НЕРАСКИДИВЕ ВЕЗЕ СРБА С ОБЕ СТРАНЕ ДУНАВА : Изложба у Архиву Војводине о Првом српском устанку (ФОТО)

Foto: Arhiv Vojvodine

 Autori  postavke su Dejan Jakšić i Vladimir Ivanišević, arhivski savetnici  u vojvođanskom Arhivu.

U predstavljenoj  arhivskoj građi koja sadrži više od 50 dokumenata su i podaci  o odjecima srpskog ustanka u Austrijskoj carevini i o neraskidivoj vezi Srba sa obe strane Save i Dunava.

Ustanička Srbija u sačuvanim dokumentima prikazana je kroz saradnju, veze , nacionalnu  propagandu, trgovinu, korespondenciju državnih organa, bune u Sremu (Ticanova buna) i Banatu (Kruščička buna), zabranama srpskih knjiga, prebezima...

Foto: Arhiv Vojvodine

 O ovoj vrednoj izložbi, koja  sadrži više od  50 originalnih arhivskih dokumenata iz fondova Arhiva Vojvodine i Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, govorili su dr Nebojša Kuzmanović,direktor Arhiva Vojvodine, Petar Đurđev,direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada  i prof dr Vladan Gavrilović,istoričar.

- Izložbu smo priredili u čast Dana državnosti, ustanovljenog u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 15.februara 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, čime je započela srpska revolucija koja je,posle  10 godina, dovela do stvaranja prve slobodne države na Balkanu.- istakli su Kuzmanović i Đurđev.

Muziku za izložbu komponovao je mladi i daroviti Matija Jamina , kompozitor i muzički producent iz Beograda. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)