NAJTOPLIJI DAN OD KADA SE MERI TEMPERATURA U SRBIJI? Meteorolog Todorović za "Novosti" otkriva da li "pada" rekord

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

05. 02. 2024. u 19:45

PREDSTOJEĆI dani u februaru mogli bi biti rekordni od kako se meri temperatura u Srbiji, kaže meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović za "Novosti".

НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОД КАДА СЕ МЕРИ ТЕМПЕРАТУРА У СРБИЈИ? Метеоролог Тодоровић за Новости открива да ли пада рекорд

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

Kako najavljuje RHMZ, ove nedelje u Srbiji nas očekuju natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, a u Beogradu će biti čak do 23 stepena.

U Beogradu, živa u termometru ići će do 23 stepena u petak, dok nas u subotu po prognozi očekuje do 22 stepena.

Todorović: Rekord će možda biti oboren

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović navodi da prema podacima za Beograd (druga mesta imaju daleko kraći niz i nisu podesna za upoređivanje) od 1888. do 2024. godine, maksimalne dnevne temperature u februaru kreću se od 18 stepeni (2. feburara 2020. godine) do 24,5 stepeni (11. februara 1899. godine).

Rekord za 9. februar je 19,7 stepeni izmeren 2001. godine.

Nedeljko Todorović, Foto M. Anđela

- Prognoza nije uvek pouzdana, temperatura će biti oko te dosad maksimalne, možda će pre biti oboren rekord od 18,5 stepeni izmeren 10. februara 2022. godine - kaže Todorović za "Novosti".

Da li će rekord zaista biti oboren, ostaje nam da vidimo krajem sedmice.

Natprosečno toplo vreme zadržaće se tokom cele sedmice

U toku cele sedmice natprosečno toplo. Biće pretežno sunčano, povremeno uz malu do umerenu oblačnost. Najviša temperatura od 16 do 23 °S. U petak i za vikend (09 - 11.02.) vetrovito - duvaće umeren i jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jugoistočni vetar. Prve padavine lokalnog karaktera očekuju se u nedelju (11.02.), dok će početkom naredne sedmice (12 - 13.02.) kiša postati učestalija u većini mesta. Od utorka (13.02.) zahlađenje uz prelazak kiše u sneg u planinskim predelima.

Foto: Printskrin/RHMZ

Izražena dnevna kolebanja temperature van većih urbanih sredina

Tokom cele sedmice dnevna kolebanja temperature će biti izražena, naročito van većih urbanih sredina u centralnoj i južnoj Srbiji, gde će minimalne temperature biti od -2 do 2 °S, a najviše dnevne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?