NAUČITE DA PADNETE NA LEDU, AKO SE OKLIZNETE, ZAPAMTITE OVU TEHNIKU: DŽudo majstor savetuje - Kad padate ovako se postavite

Novosti onlajn

11. 01. 2024. u 20:06

LED na ulicama i trotoarima je velika opasnost za prolaznika i šetače. Zbog toga je i mnogo povreda zadobijenih prilikom padova, a bolnice su prepune.

НАУЧИТЕ ДА ПАДНЕТЕ НА ЛЕДУ, АКО СЕ ОКЛИЗНЕТЕ, ЗАПАМТИТЕ ОВУ ТЕХНИКУ: Џудо мајстор саветује - Кад падате овако се поставите

Foto Shutterstock

Kako da se ne povredimo kada se okliznemo i padnemo? Ima li tehnike koja može da nas spasi povrede, u trenutku kad izgubimo "tlo pod nogama."

Institut za ortopediju "Banjica" danas je dežuran, a veliki broj pacijenata javio se zbog povreda zadobijenih prilikom pada.

- Do ovog trenutka imali smo oko 130 pregleda i 20 prijema. To je izuzetno velika brojka - kaže doktor Branislav Krivokapić.

Ističe da je najveći broj pacijenata radna populacija, mlađe i srednje generacije, a manji broj je starijih ljudi.

- Najveći broj preloma je uobičajeni prelom ručnog zgloba, koja je inače najčešća trauma i kod dece i kod odraslih, ali i veliki broj preloma donjih ekstremiteta, tj. skočnog zgloba - objasnio je doktor Krivokapić.

Apelovao je na najstarije sugrađane da izlaze iz svojih domova samo ako moraju.

- Sa druge strane, za ove mlađe, savet je da vode računa, da imaju adekvatnu obuću koja se ne kliza i takođe da smanje neke sportske aktivnosti kako bi izbegli povrede - dodao je doktor.

Kako da padnemo, a da se ne povredimo Andrija Đurišić iz Džudo kluba "Crvena zvezda" dao je savete kako da se ne povredimo kada se okliznemo i padnemo.

Đurišić je objasnio kako treba pasti ukoliko nas neko gurne otpozadi, ali šta da uradimo kada krenemo da padamo unazad.

- Rukama se ublažava pad, tj. rukama se povećava površina tela kako bi udarac u telo bio što bezbolniji. Na ovaj način se sprečavaju povrede kičme, glave ili ramena - naveo je Đurišić.

Ipak, najčešći pad kada je u pitanju poledica je pad u stranu.

- Treba nogu sa strane da ispružite i kada padate na bok treba da podignete ruku. Tu je česta greška da se postavi šaka ili lakat, pa dolazi do povrede zgloba, lakta ili ramena - objasnio je Đurišić.

BONUS VIDEO: ZAVEJAN AUTO-PUT KOD RUMSKE PETLjE - Kilometarske kolone u smeru ka Zagrebu

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)