SVEČANO OTVORENA KONFERENCIJA ASTRONOMA SRBIJE U SANU: Predavanja će trajati do 20. oktobra

Tanjug

16. 10. 2023. u 12:56

KONFERENCIJA astronoma Srbije svečano je otvorena jutros u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u organizaciji Astronomske opservatorije Beograd i Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА АСТРОНОМА СРБИЈЕ У САНУ: Предавања ће трајати до 20. октобра

fot: Z.Jovanović

Pozdravljajući učesnike, predsednik SANU Zoran Knežević je ocenio da je program konferencije obiman i zanimljiv i da će „razvoj astronomije u Srbiji između dve konferencije biti sagledan u najširoj perspektivi i na najvišem stručnom i naučnom nivou”, prenose mediji.

Knežević je istakao da SANU kao krovna naučna i umetnička institucija neguje i podržava najviše naučne i umetničke vrednosti, važan deo njenih aktivnosti su i naučni skupovi, kao što je Konferencija astronoma Srbije.

U svom obraćanju, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić je rekao da je cilj konferencije da objedni široke teme, a izlaganja će biti objavljena kao trajni doprinos astronomiji kao nauci.

Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić je poželeo „mnogo naučnih rasprava i novih ideja za nove projekte”, dok je direktor Astronomske opservatorije Beograd Luka Popović najavio razne teme važne za srpsku astronomiju i izrazio nadu da će se doći do nekih ideja kako da se unapredi naučni i istraživački i rad.

Početna predavanja pripala su Volframu Kolačniju „Variability of AGN” i Petru Kufurstu sa „Supernovae as tracers of the structure and evolution of the surrounding universe”.

Sesije konferencije koja traje do 20. oktobra uključuju predavanja po pozivu domaćih i međunarodnih predavača, prezentacije doktorskih i magistarskih teza koje su završene od poslednje konferencije, a predstavljeni prilozi biće objavljeni u publikacijama Astronomske opservatorije Beograd.

Cilj 20. Konferencije je da pokrije širok spektar tema, kao što su fizika zvezda, fizika međuzvezdane materije, zvezdani i galaktički sistemi, astrometrija, dinamička astronomija, planetologija, ekstragalaktička astronomija i kosmologija.

Među temama su i interdisciplinarne studije koje obuhvataju astrobiologiju, astrohemiju, geofiziku, fiziku atmosfere, astronautiku, svemirsku nauku, istoriju, filozofiju i nastavu astronomije, amatersku astronomiju, sociologiju astronomije, astronomiju u umetnosti i kulturi.

BONUS VIDEO: BRZO, KRATKO, JASNO, PROVERENO I - ČASNO: Svečanom akademijom obeleženo 70 godina "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!