USKORO ZAKON O SUĐENJU U RAZUMNOM ROKU: Ministarka pravde sa predstavnikom Saveta Evrope

V.N.

03. 10. 2023. u 16:00

Ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović predstavila je danas koizvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Akselu Šeferu rezultate reformskih aktivnosti koje su, nakon usvajanja Ustavnih amandmana, sprovedene u oblasti pravosuđa.

УСКОРО ЗАКОН О СУЂЕЊУ У РАЗУМНОМ РОКУ: Министарка правде са представником Савета Европе

Ministarstvo pravde

 Popović je Akselu Šeferu predstavila normativne okvire koji regulišu nadležnosti, način rada i izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i ulogu tih organa u jačanju pravne sigurnosti i vladavine prava.

Ministarka je sagovornika obavestila da su u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i Predlog zakona o Ustavnom sudu, koje je pripremilo Ministarstvo pravde, a čije se usvajanje očekuje u oktobru. Ona je naglasila da je u toku i izrada neophodnih podzakonskih akata za potpunu primenu novih pravosudnih zakona.

Popović se na kraju razgovora zahvalila na podršci koju Savet Evrope pruža Srbiji u uspostavljanju visokih standarda demokratije i ljudskih prava.

Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra pravde Branislav Stojanović i Vladimir Vinš, vršilac dužnosti šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i sekretar Monitoring komiteta Saveta Evrope Agnješka Šklana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave