"DRAGA DECO, SABRALI SMO SE DA SE POMOLIMO BOGU": Patrijarh i hiljade đaka i nastavnika na molebanu za početak školske godine (FOTO)

Novosti online

09. 09. 2023. u 19:58

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 9. septembra 2023. godine u zavetnom hramu Svetog Save na Vračaru svetu Liturgiju sa prizivom Duha Svetog povodom početka nove školske godine, uz molitveno učešće nekoliko hiljada đaka i njihovih roditelja, nastavnika i direktora škola.

ДРАГА ДЕЦО, САБРАЛИ СМО СЕ ДА СЕ ПОМОЛИМО БОГУ: Патријарх и хиљаде ђака и наставника на молебану за почетак школске године (ФОТО)

Foto: SPC

Sasluživali su preosvećena gospoda episkopi remezijanski Stefan i novobrdski Ilarion; sveštenici Radivoj Panić, Dušan Raković, Nenad Jovanović, Ivan Štrbački, Branislav Kličković, Dalibor Stojadinović, Vladimir Pekić, Stevan Jovanović, Igor Bates i Dimitrije Belcis iz Soluna; kao i đakoni Dragan Radić, Radomir Vrućinić, Miroslav Mitrović, Nemanja Kalem, Darko Radovanović i Mladen Kovačević, navodi se na sajtu SPC.

U besedi posle čitanja svetog Jevanđelja, patrijarh Porfirije je poručio:

- Draga deco, dragi nastavnici, veroučitelji i profesori, sabrali smo se da se pomolimo Bogu pred početak školske godine. I kao što je veoma važno da se trudimo, da uložimo sve napore da što je moguće bolje izučimo sve one lekcije i zadatke koji nam se u školi zadaju, jednako je važno i da se molimo Bogu. Bolje reći, sve ono što jesmo, što imamo i što znamo samo onda kada je čestito, kada je učinjeno na ispravan i čestit način, kada je započeto molitvom, kada je prožeto molitvom i kada se završava molitvom može doneti svoj najbolji mogući rezultat, najbolji mogući plod. Šta to znači? To znači da uvek svaki posao treba da započnemo molitvom, da se molimo dok taj posao radimo i da na kraju molitvom zahvalimo i zablagodarimo Bogu na svemu što je bilo dobro, ali i što je bilo naporno u tom poslu.

Foto: SPC

 

Za decu škola je pored porodice najvažnije mesto. Za decu pored braće, sestara, roditelja i srodnika postoje isto tako veoma važni ljudi, a to su drugari. Znamo, draga deco, da je škola i kada nam je teško, a naročito kada nam je lako, uvek draga, jer je to mesto gde srećemo sebi bliske ljude, svoje drugove i drugarice, a naravno i učitelje i nastavnike. Znamo dobro da treba svi u školi da učite što je bolje moguće, da steknete što je moguće bolje sva znanja koja vam se daju u školi. Međutim, škola je u najstarija vremena u našem narodu uvek bila pored mesta za sticanje znanja i mesto na kojem se učimo vrlini i živimo vrlinom. Škola je bila i mesto na kojem se učimo ljubavi i živimo ljubavlju, mesto u kojem se učimo dobru i živimo dobrom. Trudimo se da učeći dobro širimo dobro i na sve što je oko nas, najpre na svoje drugove i drugarice, na svoje učitelje i učeteljice, a onda i na čitavu prirodu, jer znanje koje nije rezultat ljubavi, znanje koje nije utemeljeno na ljubavi može lako da se pretvori u nešto što je loše za druge ljude, a samim tim loše i za nas. Samo onda kada se učimo vrlini, dobru, lepoti i ljubavi, kada se, dakle, učimo da budemo čestiti i ispravni ljudi, onda će znanja koja stičemo u školi nama na kraju biti na korist i biti upotrebljena na dobro drugih ljudi.

U školi, naravno, saznajemo da smo mi potrebni drugima, ali isto tako jednako važno razumemo da su nama i drugi potrebni, da ne postojimo samo mi kao pojedinci i da ne može sve da se odvija u našem životu onako kako mi hoćemo. U školi se učimo, a to je vrlina i to je dobro, da činimo sve računajući uvek da postoje i drugi oko nas, računajući da to što činimo i što radimo treba da bude korisno i za one oko nas. Učimo i da oni koji su oko nas imaju takođe potrebu da budu primećeni, da budu poštovani, da budu voljeni, da budu priznati. Zato ćemo samo onda kada priznajemo i poštujemo naše drugove i drugarice, kada ih volimo, osećati radost i moći da prepoznamo da smo i mi voljeni.

Foto: SPC

 

Dakle, neka nam Bog na početku školske godine, zato se i molimo, otvori naše umove, ali i naša srca, da što je moguće bolje naučimo sve što je potrebno, ali isto tako i da što je moguće više otvorimo svoje srce – da imamo i znanja i ljubavi. To je moguće ako znamo da je Bog uvek sa nama i da će kada mi učinimo sve što treba da učinimo na kraju biti ono što Bog hoće, a to znači da će biti ono što je najbolje za nas. Ponekad ne možemo da razumemo u jednom trenutku zašto je nešto tako kako jeste, ali kada prođe vreme, ako se molimo Bogu, ako znamo da je Bog sa nama i ako znamo da će nam Bog pomoći, steći ćemo strpljivost i stpeljenja i onda ćemo dočekati vreme kada ćemo razumeti zašto je nešto bilo onako kako je bilo i juče, i prekjuče i pre godinu dana.

Neka Bog da što više znanja, ali isto tako što više ljubavi, što više razumevanja među vama, što više poštovanja među vama, ali i razumevanje u odnosu na vaše učitelje i nastavnike, jer je na njima velika odgovornost i briga. Svi zajedno, deco, da se uvek molite za svoje učitelje i svoje nastavnike, jer njihov krst uopšte nije mali. Od njih očekujete i vi, očekuju i vaši roditelji, očekuje i čitavo društvo, a oni su samo neko od vas i zajedno sa vama trude se da vi budete što je moguće bolji. Neka Bog da da budete radosni, pametni i dobri. Svakog dana da se trudite i da date sebi zadatak da budete bolji i bolji, kao i da svaki radni dan počinjete molitvom Bogu, jednostavno molitvom Oče naš i da tom molivom odete na počinak, na spavanje. Tako će doći mir u vas, među vas i među sve nas. Neka vas sve Gospod blagoslovi! Srećan početak školske godine! - rekao je patrijarh Porfirije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAVRŠENA SVEČANA CEREMONIJA - Ovako su novi oficir VS proslavili svoje činove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)