EK POZDRAVILA IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Važan korak u pregovorima

Tanjug

09. 08. 2023. u 10:58

EVROPSKA komisija pozdravila je nedavno usvajanje izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojim je u Srbiji ukinut leks specijalis o linearnim infrastrukturnim projektima, u smislu procesa pristupanja naše zemlje EU i istakla da je to važan korak u pregovorima o poglavlju pet, koje se odnosi na javne nabavke, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

ЕК ПОЗДРАВИЛА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ: Важан корак у преговорима

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

- To je bila dugogodišnja preporuka Komisije i tačka koja je bila pokrenuta u raznim prilikama. Ovo pitanje su pomno pratile i države članice. Stavljanje van snage ovog zakona je važan korak u pregovorima o poglavlju 5 - Javne nabavke. Istovremeno, nastavljamo da apelujemo na Srbiju da obezbedi poštovanje principa javnih nabavki, konkurencije i transparentnosti, posebno u međuvladinim sporazumima sa trećim zemljama, i da se uzdrži od primene posebnih zakona, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i pravne tekovine EU - rekao je Stano.

Na pitanje o zakonima o železnici i da li to može da ubrza proces pristupanja Srbije EU, Stano kaže da su projekti povezanosti i saobraćajne infrastrukture važni za društveno-ekonomski razvoj Srbije i celog regiona. 

- Pozdravljamo usvajanje Zakona o železnici i interoperabilnosti železničkih sistema. Ovo su važni koraci koji Srbiju približavaju usaglašavanju sa zakonodavstvom EU. Ukupan tempo pristupnih pregovora i dalje zavisi pre svega od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, jer je u skladu sa novom metodologijom - istakao je Stano.

Kako je rekao, EU je posvećena podršci investicijama u ovim oblastima.

I ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić tokom rasprave u Skupštini o izmenama ovog Zakona, istakao je da će Srbija moći da zatvori poglavlje pet, o javnim nabavkama, kao i poglavlja 14 i 21, u pregovorima sa EU.

- Ako podržavate ulazak Srbije u EU, trebalo bi da glasate za ove izmene, jer to za Srbiju znači korak bližu EU - podvukao je ministar Vesić. 

BONUS VIDEO: GOST "NOVOSTI" GORAN VESIĆ - Ministar o projektima, zakonima, legalizaciji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024