Potpisan Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog centra NIS-a i Centra za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol iz Angole

Promo

03. 08. 2023. u 15:45

Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) i Centar za istraživanje i razvoj državne naftne kompanije Sonangol iz Angole (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) potpisali su Memorandum o razumevanju tokom posete angolske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji.

Потписан Меморандум о разумевању између Научно-технолошког центра НИС-а и Центра за истраживање и развој компаније Сонангол из Анголе

Foto: PROMO

Memorandum su u prostorijama NIS-a u Beogradu, u prisustvu ambasadora Republike Angole u Republici Srbiji Emilia Migela de Karvalja Sobrinja, potpisali Leonid Stulov, direktor NTC-a, i generalni direktor CPD Sonangol Vladimir Alberto Goveia Mašado i član Borda CPD Sonangol Fabio Alešandre Fereira Lopeš.

Memorandumom o razumevanju definisana je namera dve kompanije da realizuju saradnju u oblastima geoloških istraživanja i obnovljive energije, uključujući povećanje potencijala za proizvodnju nafte i gasa, uz ostvarivanje pozitivnih ekonomskih rezultata. Saradnja podrazumeva i pružanje konsultantskih usluga od strane NTC-a u oblastima inženjeringa i menadžmenta povezanih sa geološkim, geofizičkim i geohemijskim naukama, kao i u oblasti razvijanja planova obuka za razvoj kompetencija eksperata u industriji nafte i gasa. Veoma značajan deo saradnje su i aktivnosti usmerene na razvoj projekata obnovljivih izvora energije, uključujući solarnu energiju i zeleni vodonik.

Foto: PROMO

Delegacija angolske kompanije imala je priliku i da poseti prostorije i laboratorije NTC-a u Novom Sadu kako bi se upoznala sa naučno-istraživačkim potencijalima NTC-a. Članovi delegacije obišli su i Trening centar NIS-a u Elemiru, a posetiće i Rafineriju nafte u Pančevu i Laboratoriju Downstream, koja se nalazi u okviru rafinerije, ali funkcioniše kao deo organizacionog sistema NTC-a.

Foto: PROMO

Pored izvršnih direktora Centra za istraživanje i razvoj Sonangola, delegaciju iz Angole čine i direktori nadležni za poslove istraživanja i inovacija, finansija, IT-a i upravljanja podacima, kao i visokopozicionirani zvaničnici matične kompanije Sonangol, zaduženi za oblast istraživanja i proizvodnje, prerade i petrohemijskog biznisa.

Foto: PROMO

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Sedište NIS-a i glavni proizvodni kapaciteti nalaze se u Republici Srbiji: naftna i gasna nalazišta, Rafinerija nafte Pančevo, skladišta, kao i mreža benzinskih stanica. Osim u Srbiji, NIS delatnost razvija i u regionu Balkana. Regionalna ekspanzija odvija se u dva osnovna pravca – na polju istraživanja i proizvodnje nafte i gasa (u Rumuniji i Bosni i Hercegovini) i kroz razvoj maloprodajne mreže (u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji).

Naučno-tehnološki centar NIS-a (NTC) je naučno-istraživačka kompanija i ćerka kompanija NIS-a. Predstavlja centar za inovacije NIS-a, usmeren na razvoj i primenu novih naučno-tehnoloških dostignuća i uvođenje inovativnih tehnologija u naftnom, gasnom i energetskom sektoru. Ključni resursi NTC-a uključuju blizu 400 kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka različitih profila, više od 60 najsavremenijih softvera, kao i dve najmodernije laboratorije sa skoro 300 sertifikovanih metoda ispitivanja. NTC se u svom radu oslanja i na saradnju sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama.

Sonangol (Sociedade Nacional de Combustíveis de Angola, EP) je državna naftna kompanija čije su glavne delatnosti istraživanje, razvoj, proizvodnja, transport, prerada i distribucija nafte i drugih ugljovodonika, kao i njihovih derivata, uključujući petrohemijske aktivnosti. Sonangol je takođe jedna od najvećih kompanija u Africi.

Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) formiran je 2021. godine kako bi doprineo razvoju nacionalnog naftnog sektora Angole, za potrebe istraživanja i razvoja industrije. Glavni fokus Centra je na istraživanjima, razvoju i inovacijama kroz razvoj naprednih studija za istražne i proizvodne aktivnosti u naftnom sektoru, na razvoju ključnih geoloških i geofizičkih tehnologija i istraživanja i naftnih ležišta, kao i izradi studija u oblasti poboljšane eksploatacije nafte (Enhanced Oil Recovery – EOR). Centar je takođe jedan od vodećih entiteta za energetsku tranziciju kompanije Sonangol, koji definiše odgovarajuća energetska rešenja kroz korišćenje obnovljive energije i obezbeđivanje tehničke podrške svim ćerkama-kompanijama i partnerima Sonangola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo