NEVREME TUTNJI KA SRBIJI: Najveća opasnost od superćelijskih oluja u ovih 10 delova zemlje

Novosti online

21. 07. 2023. u 13:49

SRBIJA se još nije oporavila od olujnih nepogoda od srede i još zbraja štete, a već se očekuju nove. Nažalost, delove naše zemlje večeras i sutra pogodiće jake grmljavinske nepogode, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

НЕВРЕМЕ ТУТЊИ КА СРБИЈИ: Највећа опасност од суперћелијских олуја у ових 10 делова земље

Foto: B. Pantić

Vremenska prognoza za danas

Današnji dan proteći će u Srbiji u znaku sunčanog i veoma toplog vremena.

Maksimalna temperatura biće od 33°C na severozapadu do 37°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 35°C.

Inače, tokom današnjeg dana preko područja Alpa ka severozapadu Balkana ponovo će se prebacivati hladni front i svežija vazdušna masa, koja će dolaskom iznad veoma tople podloge i atmosfere da stvara snažne grmljavinske oluje.

Opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom i olujnim vetrom

Za područje od Alpa preko Austrije, Slovenije, severa Hrvatske i Bosne preko Panonske nizije i severnih i centralnih predela Srbije pa sve do Rumunije objavljena je ogromna opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom i olujnom vetrom. Za severne predele Italije i severni deo Jadrana objavljen je najveći stepen upozorenja na nepogode sa orkanskim olujama, dok je srećom za ostale napomenute predele i Srbiju ta opasnost za stepen manja, ali situacija opet može biti kritična.

Dakle, snažna nestabilnost sa severa Italije, Alpa i severnog Jadrana krajem dana i tokom večeri stići će i do Srbije.

Koji delovi Srbije mogu biti pogođeni novim nevremenom

Na udaru će se ponovo naći severni i zapadni predeli Srbije, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom, da bi se potom pljuskovi sa grmljavinom proširili i na šire područje Beograda i centralne Srbije.

Pljuskovi sa grmljavinom povremeno se u ovim predelima očekuju i u noći ka suboti i u subotu ujutro i delom prepodneva.

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom očekuje se u Vojvodini, Beogradu, Podrinju, Mačvi, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju, u Kolubarskom i Braničevskom okrugu i na zapadu Srbije.

Moguća superćelijska oluja

U tim predelima lokalno može doći do razvijanja superćelijskih oluja, ali sama lokacija i udar mogu se znati i odrediti nekoliko sati ranije.

Na ovom području lokalno može biti grada i olujnih vetrova sa udarima preko 100 km/h, a u predelima sa najobilnijim pljuskovima moglo bi da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Na jugu i jugoistoku Srbije ostalo bi i dalje suvo, vedro i veoma toplo.

Vremenska prognoza za vikend

U subotu od sredine dana širom Srbije očekuje se uglavnom pretežno sunčano, samo pred kraj dana na jugozaapdu lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 28°C na severozapadu Srbije do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu oko 30°C.

Nažalost, krajem dana i tokom večeri na severu Srbije ponovo se očekuje naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, uz uslove i za grmljavinske nepogode, naročito na području Vojvodine.

U nedelju ujutro prestanak pljuskova i smanjenje oblačnosti, pa će tokom dana biti sunčano i vrlo ugodno, uz temperature oko 30°C.

Dakle, od petka krajem dana do nedelje ujutro u svim napomenutim predelima gde postoji mogućnost olujnih nepogoda, preporučuje se oprez i izbegavanje boravka na kritičnim mestima. Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju.

Kako se pripremiti za dolazak superćelijskih oluja?

Nema mesta panici, samo se treba prilagoditi aktuelnim vremenskim (ne)prilikama i redovno pratiti upozorenja na opasnost od nepogoda. U pitanju su potpuno prirodne pojave, iako retke, ali su uobičajene za ovo doba godine u našim predelima.

Početkom sledeće sedmice u Srbiji će ponovo biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35°C, a u utorak i od 35 do 40°C, u Beogradu do 38°C.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se osveženje, pa će u četvrtak biti hladnije za oko 10 stepeni, tako da bi potom do kraja jula temperature ostale oko 30°C, što su ujedno i prosečne vrednosti tokom našeg leta.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima