U SRBIJI NA SNAZI NARANDŽASTI METEOALARM: RHMZ izdao upozorenje na visoke temperature - Jutros u 6 izmerena 23 stepena

Novosti onlajn

11. 07. 2023. u 08:07

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će tokom druge dekade jula u Srbiji biti veoma toplo.

У СРБИЈИ НА СНАЗИ НАРАНЏАСТИ МЕТЕОАЛАРМ: РХМЗ издао упозорење на високе температуре - Јутрос у 6 измерена 23 степена

Foto: Tanjug

Danas maksimalna temperatura do 36, dok će u sredu i četvrtak biti još toplije, lokalno i do 40 stepeni Celzijusa. Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Prema vremenskoj prognozi temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu za 5 do 8 stepeni, a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura od 35 do 40 stepeni.

Foto: RHMZ

23 stepena već u 6 sati

Prema merenjima RHMZ jutros u šest sati najtoplije je bilo u Beogradu gde je izmereno 23 stepena. Iznad 20 stepeni izmereno je i na Paliću (22), u Zrenjaninu i Negotinu 21 stepen, dok je u Novom Sadu, B.Karlovcima i Kikindi bilo 20 stepeni.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusa.

Foto: RHMZ

Tokom druge dekade jula u Beogradu će biti veoma toplo. Danas maksimalna temperatura do 35 stepeni, dok će u sredu i četvrtak biti još toplije - od 36 do 38 stepeni Celzijusa.

Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu za 5 do 7 stepeni, a od subote ponovo toplije, pa se od nedelje očekuje povratak maksimalnih temperatura preko 35 stepeni Celzijusa.

Na području grada očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 22 do 24 stepena.

Visok UV indeks zračenja

Prema najnovijoj prognozi RHMZ u mnogim mestima u Srbiji očekuje se visok stepen UV zračenja u naredna dva dana. U "crvenom", sa indeksom od 8 do 10 biće većina gradova, što je vrlo visoka vrednost. Najveća vrednost biće u Sjenici (10).

Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti sunčano i toplo, duvaće slab i umeren vetar, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 12 do 18, najviša dnevna od 28 do 32 stepena Celzijusa.

Predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije prof.dr Danica Tiodorović kaže za "Blic" da treba biti oprezan i ne izlagati se suncu bez zaštite kada je visok UV indeks na snazi.

- Kada imamo oznaku da je visok UV indeks zaštita je obavezna. To se posebno odnosi na decu, osobe svetle puti kao i one koji imaju veliki broj mladeža. Zaštitni faktor se određuje po tipu kože, pa je tako za decu i za one svetle puti obavezno da koriste najjaču zaštitu. Neophodno je znati da čak i ranim časovima dana UV indeks je veoma visok, zato na suncu ne treba biti previše dugo. Uvek savetujem fotoprotektivne kreme sa zaštitnim faktorom 50 - kaže profesorka Tiodorović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!