ODRŽANA OBUKA ZA RAD U SISTEMU "ČUVAM TE": Potencijalne prijave će se rešavati još brže, kako bi država efikasnije reagovala

Novosti online

08. 07. 2023. u 13:03

MINISTAR informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić i v.d. ministra prosvete, Đorđe Milićević, održali su uvodna obraćanja učesnicima obuke za rad u sistemu "Čuvam te", u Aranđelovcu.

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА РАД У СИСТЕМУ ЧУВАМ ТЕ: Потенцијалне пријаве ће се решавати још брже, како би држава ефикасније реаговала

Foto: Marina Jančević

- Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, je 2021. godine, pustila u rad platformu "Čuvam te", prvu Nacionalnu platformu za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji. Ova platforma je jedinstveno i pouzdano mesto gde svi građani, deca i nastavnici mogu da se informišu i nađu odgovore i savete za različite situacije u razvoju, usmeravanju i podršci deci, kao i da izvrše onlajn prijavu nasilja. U tu svrhu smo umrežili oko 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centre za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

- Do sada je organizovano više onlajn obuka za ustanove obrazovanja i vaspitanja, kao i centre za socijalni rad, a danas opet idemo korak dalje i organizujemo prvu obuku uživo za zaposlene u javnim institucijama koji rade na platformi kako bi potencijalne prijave još brže rešavali, kako bi država efikasnije delovala i sprečavala svaki oblik nasilja - istakao je ministar Jovanović.

- Republika Srbija ima nultu toleranciju na svaki oblik nasilja, a u borbi protiv nasilja svi treba da budu složni i udruženi. Bezbednost dece jeste i treba da bude prioritet svima, zato su sve naše aktivnosti usmerene ka povećanju stepena njihove bezbednosti. Ova platforma je još jedan u nizu koraka države kojim pokazuje da želi da zaštiti svakog građanina, a posebno decu - rekla je ministarka Kisić i pozvala centre za socijalni rad da blagovremeno unose sve prijave nasilja na platformu "Čuvam te" i da reaguju odmah po svakoj prijavi.

- Svesni smo da se kroz sistem obrazovanja prelamaju različiti društveni problemi -problemi vrednosnog sistema, porodično nasilje i drugi oblici rizičnog ponašanja, ali isto tako znamo da sistem obrazovanja ne može da pruži odgovarajući odgovor bez podrške drugih sistema. Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, moramo naglasiti da je reč o složenom društvenom fenomenu u čijoj prevenciji i zaštiti je neophodno postupanje svih nas, svih nadležnih sistema i ustanova, svakog pojedinca i celokupne zajednice - naveo je ministar Milićević.

Povodom uvođenja izuzetno važne funkcionalnosti na platformi "Čuvam te", koja je omogućila građanima, deci, ali i prosvetnim radnicima da nasilje prijave onlajn, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) organizovali su prvu obuku uživo za korisnike sistema "Čuvam te". Na obuci će prisustvovati korisnici sistema iz ustanova vaspitanja i obrazovanja i centri za socijalni rad, oko 250 učesnika iz cele Srbije, koji će zajedno sa predavačima proći sve procese i funkcionalne delove sistema kako bi se kroz interaktivni rad obučili da efikasno i kvalitetno rešavaju prijave nasilja koje im pristignu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo