U "PEČALBI" NAJVIŠE KINEZA: Za tri i po meseca NSZ izdala 13.133 radne dozvole strancima

B.Borisavljević

20. 06. 2023. u 11:45

U SRBIJI je, zaključno sa 11. aprilom, izdato 13.133 dozvole za rad stranim državljanima, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje. Među njima su najbrojniji radnici iz Kine, Ruske Federacije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine, Nepala i Bosne i Hercegovine. Tokom prošle godine, "radne knjižice" je dobilo 35.174 osobe iz inostranstva.

У ПЕЧАЛБИ НАЈВИШЕ КИНЕЗА: За три и по месеца НСЗ издала 13.133 радне дозволе странцима

Foto N. Skenderija

Kako navode u NSZ, najveći broj stranaca angažovan je u oblasti građevinarstva. Radi se o različitim profilima - zidarima, armiračima, pomoćnim građevinskim radnicima, gipsarima, tesarima, stolarima. Pored njih, veliki broj dozvola izdat je i variocima i IT stručnjacima. Stranci se, takođe, zapošljavaju i kao pomoćni radnici u različitim granama privrede, kao i u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Za tri i po meseca ove godine, "odobrenje" za zasnivanje radnog odnosa zatražio je 4.901 Rus i 135 Ukrajinaca, dok je tokom prošle godine dozvolu za rad dobio 8.081 državljanin Ruske federacije i 484 iz Ukrajine. Ruski državljani se uglavnom zapošljavaju u IT delatnosti, a oni iz Ukrajine podnose zahteve za izdavanje ličnih dozvola za rad.

- Kineske kompanije rade na izgradnji pruga i puteva, a i u fabrikama angažuju svoje radnike - kaže Dragoljub Rajić, izvršni direktor mreže za poslovnu podršku. - Osim kulturoloških, postoje razlike i u odnosu prema radu. Kineski radnici su navikli da rade puno i imaju veću produktivnost nego naši.

RUSI OVDE PRIVREMENO

Ruski državljani koji su došli u našu zemlju zbog ratnih dešavanja, zaposleni su u velikim multinacionalnim kompanijama, koje su premestile svoje poslove - kaže Rajić. - Većina njih je ovde privremeno, a cilj im je da dobiju papire za odlazak u neku od zapadnih zemalja. Iako nisu došli oni koji žele da investiraju, oni troše novac dok borave kod nas, što dopirnosi ublažavanju posledica krize.

Naš sagovornik ističe da, osim u građevini, postoji manjak domaće radne snage i kada su u pitanju sezonski poslovi berbe voća, ali i u tekstilnoj industriji gde se najčešće angažuju radnici iz Pakistana.

- Naši ljudi ne vole poslove koji traju desetak dana, već žele stalni angažman, posebno poslednjih godina kada su plate na državnom poslu povećane - kaže Rajić. - Za nekoga ko radi u Pakistanu za 60 do 150 dolara mesečno, plata od 400 evra je ogromna. Još ako imaju obezbeđen smeštaj i hranu, oni mogu da uštede i pošalju i porodici.

Izdavanju dozvola za rad prethodi postupak regulisanja boravka stranaca. Radna dozvola se izdaje za period radnog angažovanja, ali ne duže od perioda za koji je odobren boravak, a u najvećem broju slučajeva to je na period od godinu dana. Dozvola za rad može se produžiti ukoliko su i dalje ispunjeni uslovi propisani za njeno izdavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave