RAT PROTIV DEMOKRATIJE: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o fenomenu krize kapitalizma (VIDEO)

J. S.

05. 06. 2023. u 21:47

NAJNOVIJE dvodelno predavanje „Rat protiv demokratije I deo“,naslovljeno po ugledu na istoimeni film slavnog australijskog produceta i novinara Džona Pildžera, publicista i novinar Milorad Vukašinović posvetio je fenomenu krize demokratije, što je karakteristika kapitalizma kao društveno-ekonomskog i političkog sistema i po čemu je kao takav prepoznat u analizama krajem šezdesetih godina prošlog veka.

РАТ ПРОТИВ ДЕМОКРАТИЈЕ: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о феномену кризе капитализма (ВИДЕО)

KCNS

U izvesnoj meri kulminirao je u čuvenim revolucionarnim događajima, odnosno pobunama iz 1968.godine.Svi ti događaji pokazali su strukturalni defekt kapitalističke privrede. Te pobune bile su poslednje autentične, spontane pobune.

Radilo se o defavorizovanim društvenim slojevima koji nisu uspeli da artikulišu nezadovoljstvo kapitalizmom, ali su svi ti procesi pretili da izmaknu kontroli što je za posledicu imalo neku vrstu  preispitivanja unutar elitističkih pokreta na Zapadu kako te probleme rešiti na jedan efikasan način.

Desio se paradoks istorije da su ultrakapitalistički krugovi u novi koncept kapitalizma ugradili dobar deo elemenata kontrakulture, nastojeći da koriste onu vrstu argumentacije koja njima ide u korist. U epicentru nove strategije našla se nova paradigma – diskontinuitet. O tome je,podseća Vukašinović,  opširno pisao Bžežinski i sve elemente novog kapitalizma ugradio u programski manifest Trilateralne komisije, sa idejom da reformiše kapitalizam na način koji bi odgovarao ne najširim masama, već elitističkim krugovima.

Program je podrazumevao da se povezivanjem elitističkih krugova najbogatijih regiona sveta obuzda Sovjetski Savez, što je dovelo do okončanja Hladnog rata, ali nije rešilo one probleme koji su detektovani još krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka.Završetak Hladnog rata oslobodio je ideje, poput obuzdavanja demokratije, o kojima je Hantington pisao 1976. godine.

Devedesetih godina su stvorene pretpostavke o urušavanju konkurentskog sistema za jedan otvoreni rat protiv demokratije u okviru kojeg su potpuno promenjene uobičajene klasične predstave o politici, ekonomiji, kulturi. Nastaje novo društvo koje kreiraju tehnologija i kibernetika, a koje je Bžežinski nazivao tehnotroničnim.

Bunt privilegovanih slojeva danas Vukašinović objašnjava fenomenom ideološkog konvertitstva, budući da su najveći ultrakapitalisti potomci nekadašnjih komunista koji se bune iz pukih materijalnih interesa.

Na našim prostorima odlikuje ih to što su indiferentni prema srpskom pitanju kao i izdaja nacionalnih interesa, što je refleksija brojnih sličnih svetskih dešavanja na ovom planu.

Predavanje Milorada Vukašinovića „Rat protiv demokratije I deo"  može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)