DUNAV INSPIRIŠE I POLITIČARE I PUSTOLOVE: Kolaković o geopolitičkoj strategiji velikih sila u vezi sa velikom rekom (VIDEO)

J. S.

01. 06. 2023. u 11:55

PO okončanju Drugog svetskog rata, istakla je dr Aleksandra Kolaković na početku tribine, za potrebe implementacije Konvencije o plovidbi Dunavom - posle Volge najdužom Evropskom rekom (2.850 km) - u Beogradu je 18. avgusta 1948. godine formirana Dunavska komisija

ДУНАВ ИНСПИРИШЕ  И ПОЛИТИЧАРЕ  И ПУСТОЛОВЕ: Колаковић о геополитичкој стратегији великих сила у вези са великом реком (ВИДЕО)

KCNS

Nekoliko godina kasnije sedište organizacije seli se u Budumpeštu a 1998.osnovana je i Međunarodna komisija za zaštitu Dunava čiji je glavni fokus na ekološkim pitanjima, zaštiti vode i obala Dunava.

Dunavske strategije velikih sila,uključujući i Francusku, u velikoj meri bile su određene kroz delovanje u okviru ove institucije sve do kraja njenog postojanja. Za kreiranje francuskih dunavskih strategija, ukazuje dr Kolaković,poseban značaj imali su intelektualci – naučnici, profesori, publicisti, ali i pisci, pesnici i avanturisti, koji su u potrazi za novim otkrićima i inspiracijama putovali na Istok.

Ova putovanja bila su posebno intenzivna od sredine 19. veka, kada ih je olakšavao i razvoj komunikacija, a posebno su čuvena putovanja Orijent ekspresom. Oni koji su putovali na Istok, dolazili su najčešće Dunavom i ostavljali u svojim delima realne i imaginarne slike predela, zemalja i ljudi.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Dunav u geopolitičkim strategijama Francuske: istorija i aktuelni pogled” može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024