DANAS NE BI TREBALO DA JEDETE MESO: Slavimo Svetu mučenicu Glikeriju, a evo koje običaje treba još ispoštovati

Novosti online

26. 05. 2023. u 07:42

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu mučenicu Glikeriju.

ДАНАС НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ЈЕДЕТЕ МЕСО: Славимо Свету мученицу Гликерију, а ево које обичаје треба још испоштовати

Foto Arhiva

Sveta mučenica Glikerija je za vreme "nečastivog" cara Antonina bila pozvana da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namesnik carski upitao gde je njena lampada (jer su svi nosili lampade – lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla - Ovo je moja lampada.

Zbog ovoga je bačena u tamnicu kako bi umrla od gladi. Ali anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu. Kada je posle izvesnog vremena namesnik otvorio tamnicu da proveri da li je umrla, iznenadio se kad je video Glikeriju živu, zdravu i svetlom obasjanu.

Zatim je baciše u peć ognjenu, ali je ostala nepovređena od ognja. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj. Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta devica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpela mnoge muke. Glikerija je preminula 177. godine.

Iz njenih moštiju poteklo je celebno miro, kojim su se lečili bolesnici od najtežih bolesti. U mnogim delovima Srbije vlada običaj da se na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se veruje da se tako sprečava bolest. Danas se takođe izbegava paljenje vatre posle podneva, u selima se ne lože peći niti pale sveće.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

Narod masovno krenuo za prestonicu na "Skup nade" da podrže svog predsednika Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)