SUD DA ZAŠTITI JEZIK I UDŽBENIKE: Advokatska kancelarija Radić uputila predlog najvišoj sudskoj instanci da stopira upotrebu reči "rod"

Lj. Begenišić

19. 05. 2023. u 11:07

DONOŠENjEM Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim se uvodi i rodno osetljiv jezik i usvajanje izmena Zakona o zabrani diskriminacije, uvode se pogubne zapadne vrednosti u naše društvo. Ovo su krovni zakoni za promenu svesti i identiteta našeg naroda. Zato predlažemo Ustavnom sudu da donese privremenu meru kojom bi zaustavio primenu novostvorenog i kontradiktornog pojma "rod" uvedenog kao zamena za izvorni pojama "gender" u članu 6 Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

СУД ДА ЗАШТИТИ  ЈЕЗИК И УЏБЕНИКЕ: Адвокатска канцеларија Радић упутила предлог највишој судској инстанци да стопира употребу речи род

Foto M. Anđela

Ovo piše u dopisu koji je advokatska kancelarija Radić poslala Ustavnom sudu, pred kojim, inače, već dve godine stoji inicijativa za ocenu ustavnosti ova dva propisa.

Takođe, u dopisu Ustavnom sudu advokatu predlažu i da odloži primenu člana 37 Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim se propisuje obaveza uvođenja rodne ideologije u sve udžbenike i druge nastavno-obrazovne materijale najdalje do 20. maja sledeće godine, kao i da odloži primenu člana 44 koji obavezuje medije da do istog ovog datuma u potpunosti primenjuju nepostojeći rodno osetljiv jezik.

Ovi advokati Ustavnom sudu predlažu i da organizuje javnu raspravu na koju bi bili pozvani predstavnici nadležnih institucija, kao što su: SANU, Institut za srpski jezik, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Savet za srpski jezik, Visoki savet sudstva, SPC i druge tradicionalne verske zajednice.

Krše se i međunarodne konvencije

U DOPISU Ustavnom sudu advokatska kancelarija Radić ističe da je primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti sporna i sa stanovišta univerzalnih i opšteprihvaćenih ljudskih prava, kojima se roditeljima garantuje vaspitavanje dece saglasno njihovim verskim ubeđenjima, zaštita porodice i zaštita braka kao zajednice muškarca i žene. Krše se i norme koje propisuju obavezu upisa novorođene dece u matičnu knjigu rođenih...

U advokatskoj kancelariji Radić, kao posebno opasno ocenjuju uvođenje rodne ideologije u sve pore društva od jezika do udžbenika. To se, tumače naši sagovornici, na neki način može povezati i sa nedavnom tragedijom kad je učenik ubio osam đaka i čuvara u OŠ "Vladislav Ribnikar", a od  sedam  ranjenih, preminula je još jedna devojčica.

- Ako vi detetu od 14 godina kažete da može da bude šta god ono odluči - dečak ili devojčica - kako je pisalo u lekciji iz biologije, ono će pomisliti da može da bude i Spajdermen, Hari Poter, ali i ubica iz igrice sa interneta. Pa i dečak koji je pucao umislio je da je neko drugi, po principu mogu da budem što god hoću - kaže nam advokat Milenko Radić.

On upozorava da oni koji nam te zakone nameću, a mi se utrkujemo da ih prihvatimo čak i kada se to striktno od nas ne traži, imaju svoju ciljnu grupu.

Zato ova advokatska kancelarija vodi pravnu bitku za poništavanje svih zakonskih odredbi koje su suprotne interesima našeg društva, a posebno najosteljivijeg dela - dece.

U obrazložnju poslatom Ustavnom sudu zašto se od njega traži da zaustavi primenu pojma "rod", odloži primenu članova koji propisuju početak obavezne upotrebe rodno osetljivog jezika i organizuje javna rasprava, navedeno je da je Vlada po ubrzanoj proceduri bez konsultacija sa najmerodavnijim institucijama nezakonito i neustavno za izvornu reč "gender" upotrebila pojam "rod". Taj pojam se stotinama godina koristi za: muški rod, ženski rod, srpski rod, rod iz himne Republike Srbije, roditelje, porodicu, rodbinu, narodno rodoljublje.

- Sada su građani i pravna lica primorani da pod pretnjom novčanih i zatvorskih kazni umesto srpskom jeziku nepoznate reči "gender" primenjuju reč "rod" - navodi se u dopisu Ustavnom sudu.

Iz ove kancelarije poručuju da sada od Ustavnog suda zavisi da li će se na primer već od 20. maja sledeće godine ili od sledeć školske 2024/2025. godine - otac i majka ispratiti sina u školu, a iz škole kao roditelj 1 i roditelj 2 sačekati devojčicu koja je počela da se zabavlja sa drugom koji više nije devojčica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)