UDARI KOŠAVE I DO 100 KILOMETARA NA SAT: Snažan ciklon donosi Srbiji olujni vetar

Novosti online

09. 05. 2023. u 10:11

PERIOD pred nama obeležiće veoma promenljivo i kišovito, ali i veoma vetrovito vreme.

УДАРИ КОШАВЕ И ДО 100 КИЛОМЕТАРА НА САТ: Снажан циклон доноси Србији олујни ветар

Foto: Novosti

Već tokom današnjeg dana, jugoistočni vetar u Srbiji biće u pojačanju i pred kraj dana u košavskom području počeće da duva jak jugoistočni vetar, naveo je meteorolog Đorđe Đurić.

U sredu će sve više jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva, koji će se potom premeštati svojim centrom ka Jadranskom moru.

Dakle, Srbija će u drugoj polovini sedmice biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana, a još jedan snažan ciklon zahvatiće Srbiju tokom vikenda, jer će se ciklon svojim centrom premeštati sa Tirenskog mora preko Italije ka Jadranskom moru.

Usled izraženog gradijenta (razlike) vazdušnog pritiska, u Srbiji će u narednom periodu duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno sa olujnim udarima.

Olujni udari vetra od preko 70 km/h očekuju se na području Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga, u Vojvodini i u Beogradu. Najjači udari jugoistočnog vetra očekuju se na jugu Banata, a na području Vršca biće olujnih udara od 100 km/h.

Košava će najjači intenzitet imati u petak, potom i u nedelju.

Zbog veoma vetrovitog vremena, od srede do kraja sedmice u Srbiji se preporučuje povećan oprez na otvorenom, uglavnom u košavskom području, jer olujni udari vetra mogu da oštete drvored ili neke druge objekte. U narednom periodu treba izbegavati boravak u šumskim kompleksima i u parkovima.

Povećan oprez biće neophodan i u saobraćaju, kako zbog jakih i olujnih udara vetra, tako i zbog opasnosti da jak i olujni vetar podigne prašinu sa poljoprivrednog zemljišta i tako naglo smanji vidljivost i ugrozi saobraćaj.

Jaka, na udare i olujna košava u četvrtak, petak i u nedelju biće praćena i padavinama, a u narednih pet dana i temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine.

Prema trenutnim prognozama, košava će zasigurno duvati do kraja ove i početkom sledeće sedmice.

Košava u ovom delu godine veoma je retka pojava u Srbiji, naročito kada duva više dana.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo