UČITELJICA HEROINA IZVELA ĐAKE USRED PUCNJAVE: Roditelji su dobili "uputstvo" da dođu nasmejani i zagrle decu

Boris Subašić

05. 05. 2023. u 18:00

TRAGEDIJA u školi "Vladislav Ribnikar" otkrila je i pravu heroinu - učiteljicu Ramonu Ručnov, koja je sabrano izvela mališane iz zgrade dok je ona još odjekivala od pucnjave.

УЧИТЕЉИЦА ХЕРОИНА ИЗВЕЛА ЂАКЕ УСРЕД ПУЦЊАВЕ: Родитељи су добили упутство да дођу насмејани и загрле децу

Privatna arhiva

- Bila sam u zbornici kada su se začuli pucnji, jer su moja deca imala čas francuskog. Nisam znala šta se dešava, ali sam osetila da moram da reagujem sabrano i da izvedem učenike. Ušla sam na čas, deca su bila već uznemirena. Mališane ne možete prevariti, oni nepogrešivo, na najelementarnijem nivou, osećaju opasnost i traže zaštitu. Kada su sa roditeljima, deca gledaju u njih i podražavaju ih, a u školi roditeljsku ulogu ima učitelj. Rekla sam im da je pucnjava vatromet i da idemo u park da se pripremamo za rekreativnu nastavu - kaže Ramona Ručnov.

Deca su se obradovala i bila spremna da jurnu napolje, ali učiteljica ih je tobože strogo postrojila u kolonu. Naredila je da se drže za ruke, da bi na minimum smanjila rizik da se mališani uplaše i rasprše, jer je pucnjava još trajala.

- Deca su se radovala i u redu, kao da se ništa ne dešava, izašli smo iz zgrade. Odvela sam ih što dalje od škole, na kraj parka, a zatim pozvala roditelje. Rekla sam im da moraju da dođu sa osmehom i da zagrle decu, da ne smeju da ih traumatizuju, ma šta da su čuli o događajima u školi. Ključ za krizne situacije je sabranost i svest da ste i kao roditelj i kao prosvetni radnik uzor deci. Ko to ne poštuje, izdaje decu. Nažalost, te odgovornosti se mnogi odriču i doslovno upropaštavaju decu - kaže Ramona Ručnov.

Sabranost učiteljice, ogromno znanje i posvećenost prosveti ostavljaju dubok utisak, podsećajući na ona vremena kada je zvanje učitelja u Srbiji bilo među tri najuglednije profesije.

- Ovakva tragedija je mogla da se desi u bilo kojoj školi i može da se ponovi, ako se hitno ne reaguje prosvetnom reformom, koja nije reformisanje udžbenika, već suštinska promena odnosa prema deci. Podržavam plan koji je izneo predsednik Vučić, naročito da se iz medija uklone nasilni sadržaji. Pitam se samo zašto smo morali njega da čekamo da to kaže. I, kako niko nije primetio šta taj nesrećni dečak sprema, a znalo se da je godinama bio kinjen od vršnjaka i podvrgnut najgoroj kazni za decu, isključivanju i ignorisanju. Zašto se toleriše da vrline i izuzetnost dece postaju uzrok njihovih patnji i poniženja od nasilnih vršnjaka - upitala je Ramona Ručnov.

LICEMERNI PLAČ NE POMAŽE

UČITELjICA upozorava da se u svim školama dešava nasilje, ali da se problem gura pod tepih i nasilnici prolaze nekažnjeno.

- Bilo je samo pitanje vremena kada će neko odlučiti da uzme ono što zamišlja kao pravdu, u svoje ruke. Suštinsko pitanje je kako je trinestogodišnji dečak naučio da tako vešto barata oružjem i da pravi Molotovljev koktel? Ko sme deci da prenosi ubilačka znanja i veštine? To što sada mnogi licemerno javno plaču, ništa ne rešava. Poslednji je čas da se naše društvo suoči sa sobom i da prihvati odgovornost prema deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu