SVEGA 10 MINUTA ZA PACIJENTA: Šta to znači u praksi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 05. 2023. u 10:00

IZABRANI lekar, prema trenutno važećim propisima, trebalo bi u smeni, za šest i po sati, da pregleda 37 pacijenata. To znači da za pacijenta može da "odvoji" najviše 10 minuta.

СВЕГА 10 МИНУТА ЗА ПАЦИЈЕНТА: Шта то значи у пракси

FOTO: Arhiva novosti

U praksi, često se dešava da izabrani lekar pregleda i dvostruko više od ovog broja, što skraćuje vreme za obolelog na svega pet minuta. Zato se sa razlogom postavlja pitanje koliki teret mogu da istrpe specijalisti opšte medicine kada zaživi reorganizacija domova zdravlja, po kojoj bi 60 do 80 svih zdravstvenih tegoba trebalo da se zbrine na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Doktor Milica Nikolić Urošević, lekar opšte medicine u Beogradu, kaže da, ako bi primarni nivo morao da pruži najveći broj zdravstvenih usluga, izabrani lekar u okviru jedne smene ne bi trebalo da primi više od 16 pacijenata:

- U privatnoj praksi pregled ne traje ispod 30 minuta, pri tome lekar privatnik nema nijednu administrativnu obavezu. Oni ne prijavljuju ni hronične bolesti i ne moraju da vode računa o tome da li se lek daje na recept, niti da li su pravilno popunili uput...

Naša sagovornica napominje da je činjenica da izabrani lekar poznaje svoje pacijente i da shodno tome može efikasno i u kratkom roku da završi pregled, ali uvek postoje oni koji dolaze prvi put.

- Za prvi pregled kod izabranog lekara potrebno je najmanje pola sata - kaže Nikolić Urošević. - Prvo je neophodno da se unesu podaci koje nam pacijent daje, potom da se pacijent skine, jer nije dovoljno samo da se pogleda grlo i poslušaju pluća. - Pregled traje sve vreme otkako je pacijent ušao u ordinaciju. Lekar je dužan da vidi kako pacijent hoda, kako se ponaša, kakav mu je pogled, komunikacija, da li može da prihvati sve ono što mi kažemo...

Koji je odgovarajući broj pregleda koji bi trebalo da uradi lekar u domu zdravlja nije jednostavno utvrditi, jer je broj specijalsta opšte medicine u deficitu.

- Poražavajuća je činjenica da se, od 811 lekara koji su primljeni iz redova najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji u poslednjih pet godina, nijedan nije odlučio za posao izabranog lekara u domu zdravlja - kaže za "Novosti" doktorka opšte medicine iz jednog od beogradskih domova zdravlja. - To je zato što se rad nas specijalista opšte medicine ne ceni mnogo, već smo svedeni na to da budemo obični administrativci.

Naša sagovornica smatra da je optimalno da u smeni pregledamo od 20 do 25 pacijenata, ali da je u trenutnim uslovima rada to nerealno:

- Nedostaju nam specijalisti opšte medicine, jer imate domove zdravlja gde je predviđeno da u jednoj smeni radi njih sedam, a ima ih ukupno četiri - navodi.

Plan menadžera ambiciozniji

Za razliku od lekara, menadžeri u zdravstvu imaju drugačije mišljenje o broju pregleda.

- Specijalista opšte medicine u smeni bi mogao da pregleda 32 pacijenta - kaže Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdralja Palilula, koji je među najvećim domovima zdravlja u Srbiji. - Nažalost oni pregledaju duplo više od toga, nekada čak i 80. I tu se gubi kvalitet lečenja, a pacijent nema priliku da kaže šta ga muči. Neophodno je da se poveća broj lekara opšte medicine, u suprotnom, i dalje moramo da šaljemo pacijente na tercijar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)