"SRPSKA ŠINDLEROVA LISTA" 10 DANA U NARODNOM MUZEJU: Spisak 5.800 dece koje je spasla Diana Budisavljević pred očima javnosti

V.C.

25. 04. 2023. u 15:22

AUTENTIČNI spisak dela srpske dece spasene iz hrvatskih logora, u drugoj polovini 1942. godine, zahvaljujući akciji Diane Budisavljević i njenih saradnika, biće izložen od srede, 26. aprila, u podne, pa u narednih deset dana, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

СРПСКА ШИНДЛЕРОВА ЛИСТА 10 ДАНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Списак 5.800 деце које је спасла Диана Будисављевић пред очима јавности

Foto: Zoran Jovanovic

Spisak je odnedavno u posedu Muzeja žrtava genocida, a od petka, otkada je ova vest objavljena, mediji u regionu i Zapadnoj Evropi izveštavaju o tome da je Muzej, nakon više od 80 godina, došao do, kako je nazivaju, "srpske Šindlerove liste".

Foto Arhiva

Diana Budisavljević


U pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o bezmalo 5.800 srpske spasene dece, koje je Diana Budisavljević preuzela iz Doma za gluhonijemu dijecu u Zagrebu, 1942. godine.
- Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija, Muzej žrtava gencoida je odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju - saopštavaju iz Muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!