GODIŠNJA SKUPŠTINA ODBORA ZA STANDARDIZACIJU SRPSKOG JEZIKA: U fokusu ćirilica i borba protiv ideologije u jeziku

Lj.B.

20. 04. 2023. u 12:28

ODBOR za standardizaciju srpskog jezika održao je godišnju skupštinu u palati Srpske akademije nauka i umetnosti, a na početku sednice pristune je pozdravio novoizabrani predsednik SANU akademik Zoran Knežević koji je najavio dobru saradnju sa Odborom.

ГОДИШЊА СКУПШТИНА ОДБОРА ЗА СТАНДАРДИЗАЦИЈУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА: У фокусу ћирилица и борба против идеологије у језику

Foto D. Milovanović

Predsednik odbora prof. dr Sreto Tanasić istakao je da je prošla godina protekla u znaku obeležavanja jubileja - 25 godina od osnivanja Odbora za standardizaciju srpskog jezika kada je četrnaest institucija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske najodgovornijih za proučavanje i status srpskog jezika osnovalo ovo telo.

- Odbor za standardizaciju srpskog jezika prošlu godinu proveo je prateći dešavanja u vezi dva zakona - naglasio je Tanasić. - Iščekivali smo da počne primena Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma i pratili smo šta će se u praksi dešavati sa primenom Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Odbor se angažovao i da zaštiti srpski jezik od namere da se u upotrebu uvede rodno osetljiv jezik. On je naglasio da je razlika između dva pomenuta zakona u tome što se Zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako sa mnogo strana osporavan i na brzinu donet isto tako na brzinu pokušava nametnuti u praksu.

- Odbor za standardizaciju srpskog jezika je tokom cele godine bio angažovan oko toga - naravno stojeći na poziciji koje je utvrdio i upućivao i državnim organima i srpskoj javnosti - rekao je Tanasić.

On je rekao da je sa Maticom srpskom pripremljen Zbornik sa Okruglog stola iz jula 2021. i objavljeni su opširni zaključci sa tog skupa.

Članovi Odbora su na sednici izrazili nezadovoljstvo što i godinu dana od stupanja na snagu zakona o zaštiti ćirilice još nije konstituisan Savet za jezik, odnosno što se ne radi na primeni Zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!