NACIONALNA ČITANKA U SVIM RAZREDIMA: Izmene Zakona o udžbenicima na javnoj raspravi

B.Borisavljević

11. 04. 2023. u 07:30

OD školske 2024/2025. godine, u kompletu udžbenika za osnovce i srednjoškolce u Srbiji trebalo bi da se nađe i nacionalna čitanka. Nacrtom izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, koji će na javnoj raspravi biti do 27. aprila, umesto najavljivanih nacionalnih udžbenika za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju, država će izdavati nacionalnu čitanku.

НАЦИОНАЛНА ЧИТАНКА У СВИМ РАЗРЕДИМА: Измене Закона о уџбеницима на јавној расправи

Foto: Z. Jovanović

Pre "ulaska" u učionice, nacionalna čitanka mora biti odobrena od poslanika Skupštine Srbije. U knjizi će biti sadržaji iz programa predmeta srpski, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nacionalna čitanka neće imati status udžbenika, već obaveznog nastavnog sredstva za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.

- Nacionalna čitanka se koristi u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine - piše u Nacrtu.

KOMISIJA BEZ NAKNADE

Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati čitanke, a Vlada će definisati način. Za stručnu ocenu kvaliteta nacionalne čitanke biće zadužena komisija, koju iz reda zaposlenih obrazuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Članovi neće imati pravo na naknadu. Ukoliko u Zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, angažovaće se druga stručna lica za odgovarajuću oblast. Kao i sve ostale udžbenike, i nacionalne čitanke na kraju odobrava ministar. Predviđeno je da javni izdavač u roku od 15 dana od stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, raspiše javni poziv za izbor autorskih timova.   

Planirano je da, u zavisnosti od razreda, budu urađene četiri vrste čitanki - za prva dva razreda osnovne škole, treći i četvrti, zatim za sve razrede drugog ciklusa osnovnog obrazovanja (od petog do osmog), kao i za sve razrede srednje škole. Za pripremu i nabavku nacionalnih čitanki za sve učenike osnovnih i srednjih škola, novac će biti obezbeđen u republičkom budžetu.

- Sama potreba da se objavi jedan takav udžbenik pokazuje da u nastavnim planovima i programima nema sadržaja koji se odnose na nacionalnu istoriju i nacionalni identitet - smatra dr Olivera Krupež, profesor književnosti i srpskog jezika u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku. - To je i najbolji pokazatelj kvaliteta nastavnih programa i potrebe da se oni nadograđuju. Godinama ukazujem da u nastavi književnosti nedostaju sadržaji vezani za Prvi i Drugi svetski rat, kao što su "Vreme smrti" ili "Dan šesti". Nadam se da će deca početi da uče o stradanjima Srba, kao što uče o stradanjima Jevreja.

JAVNI  IZDAVAČ

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji raspisuje javni poziv za izbor članova autorskih timova za pripremu rukopisa, koji treba da budu "lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani". - Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave - predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o udžbenicima.

I drugi profesori sa kojima smo pričali smatraju da bi deca trebalo više da uče o nacionalnoj istoriji, geografiji, književnosti, kulturi. Oni smatraju da nadležni moraju definisati da li će se gradivo iz nacionalne čitanke izučavati na izdvojenim časovima ili u okviru lekcija iz određenih predmeta. Takođe, ističu da je nejasno kako će se knjiga vraćati, ako za više razrede osnovne i za srednju školu postoji jedan udžbenik za sve četiri godine.   

Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati čitan - ke. Iako nastavnicima, bar zasad, nije jasno kako će se knjiga vraćati, ako za više razrede osnovne i za srednju školu postoji jedan udžbenik za sve četiri godine, prosve - tari očekuju, a to je predvi - đeno i Nacrtom zakona, da sistem vraćanja čitanke de - finiše Vlada.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna