"NEVE" SPREMNE ZA VEŽBU U BUGARSKOJ: Pripadnici čuvene brigade Vojske Srbije, pripremaju se za bojevo gađanje na obali Crnog Mora

R. Dr.

11. 04. 2023. u 16:14

PRIPADNICI 250. raketne brigade PVO učestvovaće krajem maja i početkom juna na vežbi bojevog gađanja na poligonu "Šabla" u Bugarskoj. Svoje sposobnosti na obali Crnog mora proveriće borbene posade Prvog raketnog diviziona sistema "Neva", koje se još od prošlog meseca pripremaju za vežbu koja se održava svake druge godine.

НЕВЕ СПРЕМНЕ ЗА ВЕЖБУ У БУГАРСКОЈ: Припадници чувене бригаде Војске Србије, припремају се за бојево гађање на обали Црног Мора

Foto Ministarstvo odbrane

U fokusu "raketaša" trenutno su pripreme za kontrolno trenažno gađanje - simulaciju dejstva, koje će biti održano početkom ovog meseca. To će biti poslednji ispit naoružanja i ljudstva pred put u Bugarsku.

Vojska Srbije dejstvovaće iz sistema "zemlja-vazduh" sedmi put od 2010. godine, kada je uspostavljena saradnja sa Bugarskom o korišćenju poligona "Šabla". Ova vežba dragocena je za našu vojsku, jer Srbija nema uslova za bojeva gađanja raketnih sistema PVO. Ove godine vatreno krštenje imaće i veliki broj mladih oficira i podoficira koji su primljeni u jedinicu, a do sada nisu imali prilike da u realnim uslovima učestvuju u lansiranju raketa.

- Potporučnici su počeli da rade u septembru, a vodnici u decembru i u jedinici se intenzivno odvija njihova obuka - kaže komandant Prvog raketnog diviziona potpukovnik Peter Robar.

Bojevo gađanje ciljeva na nebu iznad Crnog mora najvažnija je provera snage 250. raketne brigade. U ovoj vežbi 2021. godine učestvovala je i lovačka avijacija Ratnog vazduhoplovstva VS. Srpski "migovi 29" tada su gađali raketama "vazduh-vazduh" R-60 i R-73, čime su u uslovima koji su najbliži realnim izmerili svoje sposobnosti za vazdušnu borbu.

Istovremeno sa pripremama "neva" za gađanje u 250. raketnoj brigadi odvija se i obuka borbenih posluga na raketnim sistemima "Kub". Reč je o nešto starijem PVO samohodnom naoružanju, čija je namena zaštita jedinica od napada iz vazduha.

- Obuka se sprovodi tokom cele godine, kako bi se obezbedio najviši nivo osposobljenosti profesionalnog sastava za izvršenje zadataka protivvazduhoplovne odbrane teritorije i snaga Vojske Srbije - kažu u 250. brigadi. - Trenutno se uvežbavaju taktičke radnje zaposedanja vatrenog položaja, podizanja raketa u pripravnost, kao i postupci pripreme i realizacije gađanja na ciljeve u vazduhu.

OBORILA "NEVIDLjIVOG" 1999.

RAKETNI sistem "Neva" ima domet od 18 kilometara po visini i 25 kilometara po daljini. Proizveden je u SSSR, ali uz kontinuiranu modernizaciju i danas se uspešno koristi. Kod nas je postao čuven posle obaranja američkog "stelt" aviona F-117 tokom bombardovanja 1999. godine. Samohodni sistem "Kub", takođe sovjetskog porekla, ima nešto manji domet, a njegove rakete su sporije u putovanju do cilja. U toku je modernizacija ovog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave