DVA NOVA GNEZDA PTICE SA NACIONALNOG GRBA: Orlovi krstaši u "Slatini srednjeg Banata"

Lj.P.

03. 04. 2023. u 17:21

U SKLOPU redovnih terenskih aktivnosti praćenja orlova krstaša, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srje, pronašli su prošle nedelje dva nova gnezda ove kritično ugrožene vrste. Oba novootokrivena gnezda krstaša pronađena su u banatskom Potisju, u Međunarodno značajnom području za ptice "Slatine srednjeg Banata", koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu.

ДВА НОВА ГНЕЗДА  ПТИЦЕ СА НАЦИОНАЛНОГ ГРБА: Орлови крсташи у Слатини средњег Баната

FOTO: MIlan Ružić

- Satelutskim praćenjem kretanja četiei mlada orla krstaša Mime, Mihajla, Radenka i Ivanke, u protekle dve godine naučili smo više o njihovim potrebama nego što smo znali decenijama unazad. Orlovi nam svojim kretanjem i boravkom ukazuju gde su najvrednija staništa na kojima pronalaze hranu, gde se odmaraju i spavaju. Te lokacije iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja - pojašnjava Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Međutim, nije samo pomenuto uništavanje staništa pretnja za krstaše. Tu su i desetine nerešenih i nekažnjenih slučajeva trovanja divljih životinja, uglavnom namernih, koja su usmerena protiv lisica, šakala i pasa. Na taj način ptice grabljivice stradaju hraneći se zatrovanim mamacima ili ostacima otrovanih životinja.

Ipak, lepe vesti obradovaće će veliki broj građana Srbije koji su pružili podršku u dvomesečnoj kampanji "Za naše orlove krstaše" tokom koje je sakupljeno više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet meseci koliko traje period gnežđenja, te obeleževanje i praćenje još dva mladunca. 

- Jedino brzom, odlučnom i koordinisanom reakcijom institucija moguće je zaustaviti velika stradanja i trajno osigurati opsatanak krstaša u Srbiji - dodaje Ružić. - Trovanje životinja ne samo da predstavlja čitav splet krivičnih dela, već u jednom danu može poništiti višegodišnji trud i rad nas ornitologa na oporavku ove vrste, svu brigu koju su ljudi pokazali tokom kampanje i svu radost koju sada osećamo.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija trenutno broji svega sedam parova. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

KARAKTERISTIKE

DUŽINA tela orla krstaša, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila se kreće od 180 do 215 centimetara. Odrasla jedinka je mase od 2,5 do 4,5 kilograma, a kao i kod drugih ptica granljivica, ženke su krupnije i masivnije od mužjaka. Krstaši postaju polno zreli tek sa pet godina starosti, a u prirodi mogu da dožive starost  od oko 30 godina. Masivna gnezda uglavnom prave na rubu šuma, na drvoredima ili usamljenom drveću sa koga imaju dobar pregled terena, a osnovna hrana su im mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!