KATARINA UČVRSTILA MOĆ PLEMSTVA: Istoričar Srđan Graovac o dometima vladavine slavne ruske carice (VIDEO)

J. S.

24. 03. 2023. u 22:44

SEVERNA Semiramida, ruska Minerva, Katarina Velika, Katarina mudra, Majka otadžbine – sve su to nadimci koje je moćna ruska carica Katarina II dobila, što od svojih podanika, što od uglednih stranaca poput filozofa i prosvetitelja Voltera.

КАТАРИНА УЧВРСТИЛА МОЋ ПЛЕМСТВА: Историчар Срђан Граовац о дометима владавине славне руске царице (ВИДЕО)

KCNS

Sve ih je zaslužila značajnim rezultatima postignutim u reformisanju ruske države i društva, ali i impozantnim uspesima na spoljnopolitičkom planu.- ukazao je istoričar msr Srđan Graovac u svom predavanju na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada.

Naglasio je da su posebno  značajne posledice koje je Katarinina vladavina imala na unutrašnjem planu Rusije. Iako se i danas doživljava kao liberalna vladarka i neko ko je pokušao da to najteže unutrašnje pitanje u Rusiji, položaj kmetova, reši u korist tog najbrojnijeg, ali i najobespravljenijeg sloja ruskog društva, suštinski to nije bilo tačno.

   Katarina Velika je učvrstitila moć ruskog plemstva i njihovu vlast nad zavisnim seljacima. Mere preduzete na zaštiti kmetova bile su minimalne, tako da će svojim delovanjem Katarina doprineti jačanju feudalnog poretka u Rusiji, a koji je nesumnjivo predstavljao rak-ranu ruske države i društva.

  Dugoročno, to je imalo katastrofalne posledice po tu zemlju, koja će među poslednjim ukinuti kmetstvo, a sa njegovim reliktima neće se izboriti ni u prvim decenijama 20. veka. Sa druge strane, smatra Graovac, Katarina je kratkoročno  učvrstila apsolutističku monarhiju koja funkcioniše na neprikosnovenoj vlasti cara i oslanja se na plemstvo i birokratski aparat u upravljanju tom najvećom državom sveta.

Predavanje msr Srđana Graovca „KATARINA VELIKA – MAJKA OTADžBINE" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna