KOLIMA HITNE POMOĆI MASOVNO STIŽU PREKRŠAJNE PRIJAVE: Za pet godina učestvovali u 377 udesa, 10 ljudi izgubilo život

V.C.S.

21. 03. 2023. u 16:55

OTKAD su uvedene kamere sa automatskom detekcijom prolaska na crveno svetlo i prekoračenja brzine, sve su veći problem evidentirani prekršaji vozača kola hitne pomoći. Posebne su muke ako vozač dobije zabranu upravljanja vozilom, jer tada ekipe hitne medicinske pomoći nisu kompletne, odziv je sporiji i manja je pokrivenost terena.

КОЛИМА ХИТНЕ ПОМОЋИ МАСОВНО СТИЖУ ПРЕКРШАЈНЕ ПРИЈАВЕ: За пет година учествовали у 377 удеса, 10 људи изгубило живот

Foto arhiva Novosti

U prethodnih pet godina dogodilo se 377 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala vozila hitne pomoći. U njima je povređeno 370 ljudi, a 10 izgubilo život. Četrdeset procenata vozača zajedno sa ekipom - tehničar i lekar, učestvovalo je u saobraćajnim nezgodama. Statistika pokazuje i da je samo trećina vozača hitne pomoći prošla dodatnu teorijsku ili praktičnu obuku za upravljanje ovim vozilima.

Zato je Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i rukovodstvom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu i Beogradu, organizovala niz sastanaka i osmislila seminar za vozače u hitnoj pomoći.

Agencija za bezbednost saobraćaja

Seminar u Novom Sadu


Anketiranjem većine ovih vozača, elektronskim prilagođenim i ciljanim upitnikom, utvrđeno je koji su njihovi problemi, a obuhvaćen je i bezbednosni aspekt i minimiziranje rizika njihovog povređivanja tokom vožnje i intervencije.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja veruju da je neophodna dodatna edukacija vozača u vezi sa najnovijim propisima u saobraćaju i načinom automatske detekcije i evidentiranja prekršaja, ali i edukacija zavoda koja je zakonska procedura da bi nadležni organ odustao od pokretanja prekršajnog postupka jer je prekršaj učinjen u cilju spašavanja života i očuvanja zdravlja.

Prvi u nizu seminara za vozače vozila hitne medicinske pomoći održan je u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu u ponedeljak, dok će se novih pet seminara zaredom održati u Beogradu, počevši od srede 22. marta.

Seminar izvode savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić i pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna