U OVIM MESTIMA ZA VIKEND SNEG: Najnovija vremenska prognoza Marka Čubrila

Novosti online

10. 03. 2023. u 10:25

U PETAK će u Srbiji biti nestabilno uz kišu i pljuskove, a moguća je i grmljavina. Marko Čubrilo, meteorolog, najavljuje da će subota doneti premeštanje hladnog fronta i zahlađenje. U nedelju će biti suvo i prohladno, a od nedelje osetno toplije.

У ОВИМ МЕСТИМА ЗА ВИКЕНД СНЕГ: Најновија временска прогноза Марка Чубрила

Foto: Milena Anđela

Prema Čubrilovim proračunima oko 15. marta je moguće novo, prolazno, pogoršanje, dok za sada nema signala za jače zahlađenje, barem do oko 25. marta.

- U petak relativno toplo, ali nestabilno uz čestu pojavu kiše i lokalnih pljuskova. U četvrtak će pljuskovi biti češći na severu, a u petak na jugu regiona. Lokalno će biti i jačih pljuskova uz grmljanske procese u atmosferi. U četvrtak vetar umeren do pojačan jugozapadni, a na severu regiona zapadni, dok će u petak uglavnom biti slab do umeren, južni i jugozapadni. Dnevni maksimum do +12 do +18 stepeni Celzijusa – kaže Marko Čubrilo.

U subotu od ranog jutra severne predele regiona će zahvatiti hladan front koji donosi jak severozapadni vetar prolaznu kišu i zahlađenje. Taj front će se brzo premestiti ka jugoistoku i u planinskom delu regiona koji je preko 800 metara nadmorske visine usloviće pojavu susnežice i snega, dok se preko 900 metara nadmorske visine očekuje prolazan sneg. Dnevni maksimum u subotu od +4 do +10 stepeni Celzijusa.

- Kako bi noć ka nedelji trebala biti vedra, mogući su niski minimumi koji bi se u nedelju pred zoru uglavnom kretali do -1 do +2 stepena Celzijusa, dok bi lokalno bili i oko -3 stepena Celzijusa.

U nedelju tokom dana će biti pretežno sunčano i prohladno ali malo toplije u odnosu na subotu uz maksimum do +6 do +12 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje ponovo osetno toplije i oko 13. marta bi se maksimumi trebali kretati od +12 do +18, a lokalno i preko +20 stepeni Celzijusa.

- Modeli sredinom sledeće nedelje i dalje imaju signal za novo, prolazno pogrošanje. Oko 18. marta bi ponovo otoplilo, a srednjoročni proračuni za sada na sreću sve do oko 23. marta, a potencijlno i duže, nemaju signal za bilo kakvo jače zahlađenje koje bi moglo usloviti pojavu kasnog snega ili mraza u nizijama regiona – kaže Čubrilo i dodaje da se narednih nedelju dana očekuje prvo prolećno vreme uz česte temperaturne promene, kišu i prve grmljavinske pljuskove, a više planine nakratko mogu imati i sneg.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi